Voeding, dranken en tabak 6,2 procent duurder
bron: FoodPro Network
De inflatie in Nederland is in november sterk opgelopen tot 4 procent op jaarbasis. Dat meldt het CBS in een snelle raming. In oktober bleef de inflatie nog onveranderd op 3,5 procent.
De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen deze maand opnieuw sterk met 6,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In oktober werden eten, drinken en tabak al 6 procent duurder. De prijzen van diensten stegen ook harder met 5,5 procent, tegen 5,4 procent in oktober. Daarnaast daalden de prijzen van energie inclusief motorbrandstoffen met 0,1 procent veel minder sterk dan de daling van 2,7 procent vorige maand.
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode liep in november op tot 3,8 procent, van 3,3 procent in oktober. De Europese rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met cijfers over de inflatie in de eurozone in november. Die bedroeg in oktober 2 procent. In september koelde de inflatie in het eurogebied nog af tot 1,7 procent, waarmee deze voor het eerst sinds april 2021 onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2 procent uitkwam. Het CBS heeft eerder al aangegeven dat de inflatie in Nederland vooral door de prijzen van diensten en tabaksproducten hoger ligt dan het gemiddelde in de eurozone.
De ECB is al bezig de rente te verlagen, nu de inflatie rond de doelstelling ligt. In oktober werd de rente al voor de derde keer dit jaar verlaagd. Bij de volgende rentevergadering in december zal de ECB waarschijnlijk opnieuw de rente verlagen om het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aan te jagen.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
06 dec Consumenten geven 2,5 procent minder uit aan voedings- en genotmiddelen
-
06 dec Amerikaanse start-up maakt kweekzuivel met CO2 als hoofdingrediënt
-
06 dec Bas Roelofs wordt nieuwe CEO van Signature Foods
-
06 dec Wat komt er kijken bij specificatiebeheer?
-
06 dec Waardevolle voedingsingrediënten uit koffieprut
-
06 dec Hoe planningssoftware voor voedselproductie zorgt voor consistent succes op 3 fronten
-
05 dec AB InBev Nederland stelt nieuwe algemeen directeur aan
-
05 dec Bonden schorten stakingen bij Heineken op
-
05 dec Aantal bezorgers in vier jaar tijd met 75 procent gestegen
-
05 dec Supermarkten maken schapruimte vrij voor shakes en eiwitrepen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan