Bieze Food Group leidt in veranderende markt

03-12 06:03 | bron: FoodPro Network

NIJKERK - Door marktvervaging, kortere levenscycli van producten en veranderende consumenten heeft wendbaarheid voor food-ondernemingen topprioriteit. Dat is een extra uitdaging als je, zoals Bieze Food Group, uit twaalf verschillende bedrijven bestaat. Om sneller te reageren op de markt stapte het bedrijf – omzet: 380 miljoen euro – over op het platform van Microsoft Dynamics.

Halverwege de jaren vijftig was ‘wendbaarheid’ nog niet heel ingewikkeld. Tenminste, niet als je Frank Eduard Bieze heette en je luxekoekjes, biscuitjes, thee, nootjes en mosterd aan de man wilde brengen. Dan kocht je gewoon een caravan, laadde je die vol met je producten en reisde je stad en land af om delicatessenwinkels van je lekkernijen te voorzien.

Duurzaamheid

Het succes van de onderneming op wielen maakte al snel een einde aan die bewonderenswaardige eenvoud. Want de eenmanszaak van weleer, F.E. Bieze Import, groeide in de decennia die volgden door overnames uit tot een toonaangevende speler in de internationale levensmiddelensector. Onder de naam Bieze Food Group opereren inmiddels twaalf diverse bedrijven in vier divisies. Sinds 1986 opereert Bieze onder de vlag van het Duitse Wernsing Food Family.

Vanwege hun zelfstandige geschiedenis van vóór de overnames, koestert elk bedrijf binnen de groep zijn eigen specialiteit én identiteit. Diversiteit is de kracht van Bieze Food Group, maar zorgt ook voor uitdagingen op het gebied van die ooit zo vanzelfsprekende wendbaarheid. De foodsector is immers aan hevige veranderingen onderhevig: de opkomst van e-commerce, rechtstreeks werken met de eindconsument, kortere levenscycli van producten en het toenemende belang van duurzaamheid vereisen een organisatie die snel kan reageren.

IT als strategie

“De vraag verandert razendsnel”, bevestigt CFO Alexander Drost. “De volumes waarin we moeten leveren, worden kleiner. Verpakkingen moeten steviger en minder vervuilend. Lokale smaken veranderen als gevolg van vervagende grenzen en globalisering. Ook neemt de vraag naar keten-brede transparantie en herkomstinformatie toe.”

De gefragmenteerde IT-omgeving van Bieze Food Group, waarin elke onderneming werkte met een eigen Exact-systeem, maakte het steeds uitdagender om aan die veranderende vraag te voldoen. Voor de overgang naar Dynamics 365 deed Bieze een beroep op Cegeka. “We wilden toe naar een gecentraliseerd, gedeeld platform dat ruimte biedt voor lokale nuances”, legt Drost uit. “De technologie moest de mogelijkheid bieden om snel in te spelen op ontwikkelingen in de Benelux en Frankrijk. IT moest geen kostenpost meer zijn, maar een strategisch middel voor groei. We kozen daarom bewust voor het platform van Microsoft, waarop ERP, CRM en data samenkomen.”

Intelligente oplossingen

Dankzij Dynamics 365 kan Bieze Food Group meer dan ooit werken met intelligente oplossingen voor forecasting en voor het beheersen van afvalstromen en transportbewegingen. Dit helpt het bedrijf in het realiseren van haar duurzaamheidsdoelstellingen naar zero waste en minder vervoer. Dankzij de mogelijkheden voor data sharing en ketenintegratie kan informatie sneller worden gedeeld met medewerkers, leveranciers, consumenten en andere partners.

“Datakwaliteit is intern heel belangrijk”, vertelt Drost. “Als onze kostprijscalculatie en kwaliteitsstandaarden zijn geoptimaliseerd, kunnen we daaruit best practices destilleren. Dat stelt ons in staat om onze processen efficiënter in te richten en sneller te schakelen. Dynamics 365 biedt hiervoor talloze mogelijkheden en is zeer flexibel. Voor ons is dat ideaal, omdat we de processen per bedrijf kunnen aanpassen aan de lokale context.”

In close cooperation
De samenwerking en implementatie kreeg een extra impuls door de gekozen werkwijze, waarbij Bieze eigenaar bleef van het project. Vooraf zijn de stakeholders en de taken duidelijk benoemd. Gedurende het traject werkten projectleiders van Bieze en Cegeka nauw met elkaar samen. Voortgang werd geboekt door een combinatie van scrum-methodiek en ‘traditioneel’ overleg. Intussen werden medewerkers via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de voortgang.

Data-analyse
Sinds de ingebruikname van het platform werkt Bieze aan het automatiseren van de administratie, waardoor middelen doorgeschoven kunnen worden naar data-analyse. Maar dat is pas het begin. Reinout de Ruiter van Cegeka: “De basis is op orde, de data klopt en de processen lopen goed. Nu is er alle ruimte voor innovatie. De food-markt verandert elke dag, dat houdt niet op. Het verschil met voorheen is dat Bieze Food Group nu over een platform beschikt dat op die veranderingen kan inspelen en er zelfs van kan profiteren.”

 

Bron: Cegeka - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Van Geloven voert snackproductie in Tilburg op
21 jan Nestlé in de tegenaanval in prijzenconflict met Albert Heijn
21 jan Landbouwexport boven de 100 miljard, mede door hogere prijzen
21 jan Ook KTBA partner van FoodPro Network in 2022
21 jan Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector
21 jan Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
20 jan Albert Heijn waarschuwt voor tekorten door prijzenconflict met Nestlé
20 jan Unilever blijft bij bod van 50 miljard pond voor consumententak GSK
20 jan Investering van 25 miljoen voor Franse vleesvervangersproducent La Vie
20 jan Webinar: De nieuwste generatie software voor de digitalisering van jouw foodbedrijf
20 jan Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
19 jan Metro zoekt koper voor Belgische winkels
19 jan Grotere supermarkten pakken nog meer marktaandeel
19 jan Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'
19 jan Noord-Hollandse kaas onder On the way to PlanetProof
19 jan Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
19 jan 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
19 jan Meer dan ooit is het van belang de juiste man of vrouw aan het roer te hebben
18 jan Aldi opent eerste kassaloze winkel
18 jan IJsselmeervisafslag in Urk boekt nieuw omzetrecord
18 jan Thuisbezorgd komt met afbreekbare verpakking met zeewier
18 jan Houben Worstenbrood en Bavaria komen met Bavaria worstenbrood
18 jan Salarissen stegen over het afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent
18 jan Verbeet nieuwe voorzitter van raad van commissarissen Unilever Nederland
18 jan Arla Foods ontwikkelt nieuwe methode van koelen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?