In VS topsupermarkten en Starbucks goed voor waarde van huizen

LOS ANGELES – Huizen die binnen een mijl (1,5 km) van een topsupermarkt als bijvoorbeeld Trader Joe’s of Whole Food Market zijn gevestigd zijn in de Verenigde Staten twee keer zo veel waard als het gemiddelde huis in dezelfde regio. Aldus de nieuwe editie van het boek Zillow Talk: Rewriting the Rules of Real Estate van de Amerikaanse vastgoedexperts Spencer Rascoff en Stan Humphries. Zillow is een grote speler op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

In het boek analyseren beide auteurs tien jaar aan vastgoedgegevens. De belangrijkste conclusie uit de oorspronkelijke editie is dat de komst van een vestiging van Starbucks in de buurt voor een enorme waardestijging van huizen in de buurt zorgt. In Amerika noemt men dit het Starbucks Effect.

Voor de allerlaatste editie van het boek hebben de auteurs ook gekeken naar het verband tussen de locatie van topsupermarkten en de waarde van huizen in de omgeving. Conclusie is dat tussen 1997 en 2014 de waarde van huizen die in de buurt van een Trader Joe’s of een Whole Food Market gevestigd zijn twee keer zo hoog is dan de mediane waarde van huizen in de rest van de Verenigde Staten.

Trader Joe’s is een dochterbedrijfvan Aldi Nord. 





Laatste nieuws