Traceerbaarheidsuitdagingen voor producenten van sauzen en dressings

ETTEN-LEUR - De veelzijdigheid van sauzen en dressings biedt zowel kansen als uitdagingen voor producenten. 

Aan de ene kant geeft het producenten flexibiliteit in de manier waarop ze hun product verkopen. Exact dezelfde saus kan bijvoorbeeld rechtstreeks aan een supermarkt worden verkocht, in bulk aan foodservice-verkooppunten of voor gebruik in kant-en-klaar maaltijden. Hierdoor kunnen ze profiteren van meer inkomstenstromen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van individuele kopers.

De keerzijde van dit voordeel is echter hoe het de traceerbaarheid bemoeilijkt. Met zoveel verschillende opties voor een product, kan het nog moeilijker zijn om zichtbaarheid te krijgen over de hele supply chain dan voor andere soorten voedselbedrijven. Lees verder voor meer informatie over de traceerbaarheidsuitdagingen die inherent zijn aan de sauzen- en dressingindustrie en hoe jouw bedrijf betere controle kan krijgen.

Waarom is traceerbaarheid zo'n uitdaging voor producenten van sauzen en dressings?

In de hele voedingsmiddelenindustrie wordt de behoefte aan traceerbaarheid van boer tot bord steeds dringender. Simpel gezegd betekent traceerbaarheid van boer tot bord dat alle belanghebbenden in de supply chain volledige "bidirectionele" zichtbaarheid hebben (ze moeten terug kunnen traceren van hun klanten en vooruit van hun leveranciers).

Saus- en dressingproducenten zitten in een bijzonder moeilijk deel van de supply chain, waarbij ze een groot aantal ingrediënten moeten traceren die in hun producten worden gebruikt en een groot aantal zendingen die de fabriek verlaten. Als een eindconsument ziek wordt na het consumeren van een saus of dressing, is tijd van essentieel belang bij het opsporen en terugroepen van de aangetaste batch en de aangetaste ingrediënten die het probleem hebben veroorzaakt.

Als er geen goede traceerbaarheidsregelingen zijn getroffen, kan het weken duren om de bron van het probleem te vinden, wat onnoemelijke financiële en reputatieschade veroorzaakt terwijl zendingen worden opgeschort en artikelen worden teruggeroepen. Dit gevaar is zo acuut voor saus- en dressingproducenten vanwege het enorme aantal stakeholders en critical tracking events (CTEs) die hun supply chains bevatten. Dit maakt producenten misschien wel het meest cruciale onderdeel van de hele supply chain vanuit traceerbaarheidsoogpunt. Als ze niet snel ondermaatse ingrediënten kunnen identificeren, de batches waarin deze ingrediënten zijn gebruikt en waar deze batches nog meer zijn geleverd, zit elke stakeholder, van boer tot retailer, in de problemen.

Het is gemakkelijk te zien waarom waterdichte, bidirectionele traceerbaarheid (en de mogelijkheid om traceerbaarheidsreferenties te bewijzen) zo belangrijk is voor moderne sausproducenten. Retailers, restaurants en andere producenten hebben veel meer kans om zaken te doen met je bedrijf als ze er zeker van zijn dat je hen kunt helpen mogelijke inbreuken op de voedselveiligheid snel te stoppen. Grotere retailers eisen vaak zelfs dat je voor nep-traceerbaarheidsaudits slaagt voordat ze akkoord gaan met een deal, aangezien toezichthouders voor voedselveiligheid hun regels ook blijven aanscherpen

Hoe kunnen saus- en dressingproducenten echte end-to-end traceerbaarheid bereiken?

Gelukkig is er een oplossing voor producenten die hun traceerbaarheidszorgen willen verlichten in de vorm van gespecialiseerde ERP voor de productie van voedingsmiddelen. Food & Beverage ERP verscherpt het verzamelen van gegevens, digitaliseert processen en brengt alle gegevens in één database, waardoor producenten één enkele bron van waarheid hebben. In een industrie waar handmatige processen en gefragmenteerde gegevens nog steeds veel voorkomen, is dit de cruciale eerste stap naar end-to-end traceerbaarheid.

Maar food manufacturing ERP doet zoveel meer dan dat; het wordt geleverd met een groot aantal tools die zijn ontworpen om voedselbedrijven volledige zichtbaarheid te geven over hun supply chains en hen te helpen snel actie te ondernemen wanneer dat nodig is. Onze oplossing, Aptean Food & Beverage ERP, is ontwikkeld met de uitdagingen en vereisten van de voedingsmiddelenindustrie in gedachten en bevat een reeks geavanceerde traceerbaarheidsfuncties, waaronder:

  • Bidirectionele ingrediënt- en producttracering
  • Recall functionaliteit
  • Kwaliteitsbeheer
  • Lottracking
  • Allergenenbeheer
  • Kwaliteitscontroles en audits
  • Preventief onderhoud
  • Eenvoudige integratie met GS1-standaarden en blockchain

Neem vandaag nog contact op met ons team voor meer informatie over hoe Aptean jouw saus- of dressingbedrijf kan helpen de zichtbaarheid te bieden die het nodig heeft en toekomstige traceerbaarheidsrampen te voorkomen.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network

Laatste nieuws