Tuinboon maakt chocola in Europa

Voor chocola hebben we binnenkort misschien wel geen cacaoboon meer nodig. De Britse start-up Nukoko probeert met tuinbonen chocola te maken, aldus FoodNavigator.

De tuinboon en de cacaoboon bevatten beide de stof viciline, die de chocoladesmaak bepaald. Daar voeg je nog wat vet, suiker, lecithine en melkpoeder aan toe en je hebt chocola.

De start-up ging op zoek naar een cacao-alternatief. Cacaoproductie leidt tot ontbossing en CO2 uitstoot door transport en de sector kampt met slechte arbeidsomstandigheden voor de boeren. Bovendien bedreigt klimaatverandering de cacaoteelt. Tuinbonen kunnen gewoon in het Verenigd Koninkrijk worden geteeld.

Nekoko heeft inmiddels 1,5 miljoen dollar aan investering opgehaald voor hun idee. Het bedrijf zit nu nog in de onderzoeksfase, maar denkt dat zijn tuinboonchocolade goedkoper zal zijn dan de gewone cacaochocolade. Ook omdat de cacaoprijs nog nooit zo hoog is geweest als nu.

De start-up wil zich niet beperken tot tuinbonen. Er zijn meer bonen die viciline bevatten. Nukoko wil kijken of ze hun productieproces kunnen aanpassen aan die andere bonen, die wellicht op andere plekken beter lokaal verkrijgbaar zijn.

Laatste nieuws