FrieslandCampina breidt weiproductie in Gerkesklooster en Workum uit

bron: FoodPro Network
FrieslandCampina begint met het uitbreiden van de productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Met het slaan van de eerste paal op 27 november en 5 december is het startsein gegeven voor projecten die de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen. Daarnaast wordt het productieproces duurzamer.
Wei is het vloeibare restproduct dat overblijft na het stremmen van melk bij de productie van kaas. Het bevat hoogwaardige eiwitten die worden geconcentreerd en verwerkt tot producten zoals wei-eiwitconcentraat. Deze ingrediënten worden veel gebruikt in sportvoeding, dieetproducten en medische voeding.
In Workum gaat het om een investering van 30 miljoen euro. Vanaf 2026 kan alle wei van de kaasfabriek in Workum worden verwerkt tot wei-eiwitconcentraat.
Een belangrijk onderdeel van de uitbreiding is de vervanging van een 50 jaar oude gasgestookte verdampingsinstallatie door een milieuvriendelijker alternatief. Deze nieuwe installatie zal jaarlijks zorgen voor een besparing van 6.800 ton in CO2-emissie en 350.000 m3 drinkwater.
In Gerkesklooster wordt de verwerking van wei voor kindervoeding geoptimaliseerd. Ook wordt er een nieuwe melkontvangst aangelegd. Een groot voordeel van de nieuwe melkontvangst is dat er meer water hergebruikt kan worden, waardoor de behoefte aan leidingwater vermindert. De nieuwe melkontvangst zal naar verwachting medio 2026 in gebruik worden genomen. Er wordt in totaal 20 miljoen euro geïnvesteerd.
Meer over
Laatste nieuws
-
23 jun Voedingsomzet van supermarkten komt voor circa 40% uit snacks
-
23 jun Eroski boekt meer winst
-
23 jun Picnic boekt dit jaar winst in Nederland
-
23 jun ING: personeelstekort steeds groter voor voedingsindustrie
-
23 jun FrieslandCampina wil omzet in Verenigd Koninkrijk in 5 jaar verdubbelen
-
23 jun Snackswithbenefits ontwikkelt groentesnack op basis van pastinaak
-
23 jun Whitepaper Ontdek de 9 beheersmaatregelen van Listeria monocytogenes
-
20 jun Campbell Soup geeft een pittige twist aan soepen
-
20 jun Nederlandse vlees- en zuivelvervangers zijn wereldwijd meest gezond
-
20 jun Whitepaper: Food Safety Culture
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan