ABN AMRO verwacht flinke toename faillissementen in horeca
bron: AccountancyWorld
Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 faillissementen in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.
Ze spreken van een combinatie van stijgende kosten, dalende marges en oplopende schulden. Inflatie, hogere energiekosten en stijgende huur- en loonkosten maken het steeds lastiger voor ondernemers om er financieel uit te komen. Wat ook zou kunnen meespelen is de concurrentie van supermarkten die steeds meer luxe kant-en-klare producten aanbieden.
Vooral kleinere horecabedrijven, met vijf tot vijftig medewerkers, hebben vaker te maken met problematische schulden, komt verder naar voren in de analyse. Daarnaast lijken ondernemers in de branche het lastiger te hebben in kleinere steden met een relatief hoge winkelleegstand, zoals Hengelo en Helmond.
In de studie, waarvoor is samengewerkt met Hotelschool The Hague, wordt ook gewezen op de verschillen in het soort horecabedrijven. Zo blijven pannenkoekenrestaurants vrij stabiel in aantal, waarschijnlijk dankzij gunstige locaties en een hoge arbeidsproductiviteit. Bezorgrestaurants maken daarnaast al een aantal jaar een sterke groei door.
"De Nederlandse horecasector staat voor een belangrijke uitdaging". Maar het zou wel mogelijk zijn om de crisis te boven te komen, onder meer door in te spelen op veranderende consumentenbehoeften en te investeren in digitalisering. Bij dat laatste denken de kenners bijvoorbeeld aan software voor voorraadbeheer. Zo kan technologie helpen bij het verminderen van voedselverspilling en daarmee het verlagen van kosten.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
13 jan Agristo bouwt nieuwe fabriek in Verenigde Staten
-
13 jan Fastfoodrestaurants hebben last van zuinige consument
-
13 jan Onlinesupermarkt Rohlik na een jaar al winstgevend in München
-
13 jan De voordelen van ERP voor voedingsmiddelenbedrijven
-
10 jan Normec Foodcare introduceert de training Leveranciersaudit
-
10 jan Duurzaam melkveebedrijf doet het ook economisch beter volgens WUR
-
10 jan Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
09 jan Milcobel rondt verkoop Ysco aan Davidson Kempner af
-
09 jan Nestlé introduceert vloeibaar espressoconcentraat in de Verenigde Staten
-
09 jan Inkopers eieren komen niet van kartelboetes af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan