ING verwacht beter jaar voor de horeca

bron: FoodPro Network
De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief, aldus het Economisch bureau van ING. Dankzij een aanhoudende verbetering van de koopkracht, door hogere lonen en een lagere inflatie, geeft de consument dit jaar naar verwachting meer uit in de horeca.
Ook in 2025 blijft de relatief hoge inflatie de horeca parten spelen en stijgen de prijzen naar verwachting gemiddeld met 5%. Dit komt met name door oplopende personeelskosten. Volgens de recent afgesloten horeca-cao ontvangen alle horecawerknemers begin dit jaar 2,5% loonsverhoging en in juli nog eens 1%. Hoewel de arbeidsmarkt inmiddels iets minder gespannen is, hadden circa vier op de tien horecabedrijven eind 2024 nog altijd last van het personeelstekort.
Niet voor alle bedrijven binnen de horeca blijkt het mogelijk om de hogere kosten volledig door te berekenen aan de klant. Vooral bij restaurants en cafés is er weerstand om de hogere kosten volledig bij de gast neer te leggen. Voor bedrijven die de hogere kosten slechts gedeeltelijk bij de klant in rekening brengen, betekent dat een lagere winstmarge. Dit kan bij een aantal horecabedrijven tot financiële problemen leiden. Eind 2024 kampten 8% van de horecabedrijven met een problematische schuld. Dit is relatief hoog ten opzichte van andere sectoren en betreft vooral restaurants en cafés.
Laatste nieuws
-
23 apr Aantal bestellingen Just Eat Takeaway neemt af
-
23 apr Workshop Verpakkingsmaterialen
-
23 apr ACI Group breidt aanbod plantaardige eiwitten uit
-
23 apr Snackswithbenefits ontwikkelt groentesnack op basis van pastinaak
-
22 apr Food & Beverage Business Event | 24 april 2025 in Nieuwegein
-
22 apr Onlinesupermarkt Rohlik na een jaar al winstgevend in München
-
22 apr 5 strategieën om voedselverspilling te verminderen met een voedingmiddelen specifieke ERP-oplossing
-
22 apr De kracht van kwetsbaar leiderschap
-
18 apr Van Milaan tot New York: zo bewaakt Campari zijn kenmerkende smaak
-
18 apr Normec Foodcare introduceert de training Leveranciersaudit
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan