Duurzaamheid van koffiecapsules meetbaar gemaakt

bron: FoodPro Network
Europeanen verbruikten in 2023 zo’n 53 miljard koffiecapsules. Die berg cups vol koffiedrab is een uitdaging voor afvalverwerkers. Omdat slechts een klein deel van deze capsules daadwerkelijk wordt gerecycled, blijft de impact op het milieu groot. Welke van de onderzochte koffiecups zijn momenteel het meest duurzaam? Hoe kunnen ze het beste worden verwerkt?
Voor een duurzame economie moeten we niet alleen duurzamer produceren. Het vraagt ook om een andere kijk op afval, dat wil zeggen: we moeten streven naar minder afval en zoveel mogelijk producten een tweede leven geven. Een circulaire economie, waarin zo weinig mogelijk fossiele grondstoffen worden gebruikt, zo weinig mogelijk afval wordt verbrand, en zoveel mogelijk materiaal een nieuwe toepassing krijgt.
Een specifieke groep producten past op dit moment slecht in het afvalsysteem. Daardoor gaan grondstoffen verloren of moeten ze op een minder duurzame manier worden verwerkt. Het gaat bijvoorbeeld om kleine verpakkingen (zoals medicijnstrips), producten uit samengestelde materialen en verpakkingen met veel voedselresten (zoals yoghurtpakken). Exemplarisch zijn koffiecups: kleine capsules vol gemalen koffie. Daarom onderwierpen wetenschappers van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) juist dat product aan een onderzoek.
Terwijl Europa met 53 miljard koffiecapsules worstelt, verbruikt Nederland er jaarlijks zo’n twee miljard, wat aantoont dat dit probleem ook lokaal moet worden aangepakt. Ongeveer driekwart van de capsules is gemaakt van aluminium, de rest is veelal van conventioneel plastic of van composteerbaar bio-based plastic. Welke koffiecapsules kunnen, vergeleken met andere, als het duurzaamst worden beschouwd? De wetenschappers van WFBR ontwikkelden een methode die de duurzaamheid van dit soort probleemproducten meetbaar maakt.
Lees het artikel op website van WUR
Laatste nieuws
-
12 sep Voedings- en drankenindustrie blijft investeren in verduurzaming
-
12 sep Hoe ziet de voedingsindustrie eruit in Duitsland?
-
12 sep Duurzaamheid van koffiecapsules meetbaar gemaakt
-
12 sep Podcasts voor de Food & Beverage sector
-
11 sep Nederlandse productielocaties van Danone B Corp gecertificeerd
-
11 sep Mondelez investeert 5 miljoen in innovatie keuken
-
11 sep EU Richtlijn Verpakking: wat u moet weten naarmate de EU Richtlijn 94/62/EG evolueert
-
10 sep Carrefour koopt Argentijnse keten Super A
-
10 sep Lactalis wil melkaanvoer in Frankrijk in 2030 met 9% hebben gereduceerd
-
10 sep Nestlé introduceert vloeibaar espressoconcentraat in de Verenigde Staten
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan