Bedrijf van de dag: AB InBev

LEUVEN - Anheuser-Busch InBev, vaak kortweg AB InBev genoemd, is de grootste brouwerijketen ter wereld. Het concern heeft zijn hoofdkantoor in Leuven (België).

Het bedrijf ontstond in 2004 onder de naam InBev uit een fusie tussen het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De veranderingen die de brouwerij na de fusie heeft doorgevoerd hebben gezorgd dat InBev een hogere winstmarge heeft, onder meer in de moeilijke markt in West-Europa. De brouwerij zei op deze manier haar toekomst structureel veilig te stellen en haar concurrentiepositie te verstevigen.

Op 12 juni 2008 maakte InBev bekend dat het een bod van 46 miljard dollar had uitgebracht op Anheuser-Busch om deze grootste brouwerij van de Verenigde Staten over te nemen. Nadat InBev het bod tot $ 52 miljard verhoogde, nam de raad van bestuur van Anheuser-Busch op 13 juli 2008 het bod aan. Door deze overname werd InBev de grootste brouwerij ter wereld met een jaaromzet vancirca $ 36 miljard. De naam van het bedrijf werd nadien veranderd in Anheuser-Busch InBev of afgekort AB InBev.

Op 29 juni 2012 maakte AB InBev bekend dat het de volledige eigenaar werd van de grootste Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo. AB InBev was tot dan voor 50% eigenaar van het bedrijf na de overname van Anheuser-Busch in 2008. Met de overname was er een bedrag gemoeid van $ 14,2 miljard.[4]

Op de eerste beursdag - na bekendmaking van de overname - bereikte AB InBev op de Euronext een beurswaarde van boven de € 100 miljard. Het was de eerste keer dat een Belgisch bedrijf die grens bereikte.

Op 13 oktober bereikten SABMiller en AB InBev akkoord over een fusie. AB InBev heeft het bod verhoogd naar £44 per aandeel in contanten, maar sommige grootaandeelhouders kunnen kiezen voor aandelen AB InBev.

Hiermee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op omgerekend ruim €95 miljard.

 





Laatste nieuws