EU: Nederland relatief goedkoop in food

VOORBURG – De prijsverschillen in food zijn sinds de eeuwwisseling in Europa steeds kleiner geworden. Nederland zit bij brood, zuivel, kaas en eieren en agf zoals verwacht onder het Europese gemiddelde. Vlees is in Nederland relatief duur. Aldus het CBS in een speciale uitgave naar aanleiding van het voorzitterschap van de EU van Nederland dat per 1 januari is ingegaan.

‘In Nederland zijn niet alleen brood en graanproducten relatief goedkoop. Over het algemeen is voedsel in Nederland 3 procent goedkoper dan gemiddeld in Europa. Alleen vlees is hier bijna 20 procent duurder’, aldus het CBS.

Grafiek CBS

De prijsverschillen binnen Europa zijn kleiner geworden ten opzichte van het verleden. De oorzaak hiervan zijn voornamelijk de prijsstijgingen in Oost-Europa. ‘ Geld besparen op eten tijdens een vakantie in Oost-Europa wordt daarmee steeds lastiger.’ Het prijsverschil in veel voedingsmiddelen zijn nog maar 10 tot 20 procent. Aanzienlijk minder dan in 2002.





Laatste nieuws