Zoutgehalte levensmiddelen met 11 procent afgenomen

UTRECHT - Het zoutgehalte van levensmiddelen is de afgelopen zes jaar met 11 procent afgenomen. Aldus onderzoek van de NVWA.
 
De NVWA onderzocht in het kader van de jaarlijkse zoutmonitoring 404 vergelijkbare levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries-)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren) als bij de start van de monitoring in 2011. Alleen in de sauzen is geen vermindering van de hoeveelheid zout waargenomen, maar juist een toename van 8 procent.
 
Maximum-normen

Er zijn voor veel productgroepen maximum-normen voor zout afgesproken in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Voor de productgroep groenteconserven voldoet 83%, voor soep en bouillon 86% en voor specifieke vleeswaren voldoet 73% aan de afgesproken normen. Verder is opvallend dat circa 50% van de bouillonblokjes in 2017 nog niet voldeed aan de afgesproken norm. En voor vleesconserven voldeed slechts 59% aan de aanstaande norm.

Bron: NVWA





Laatste nieuws