Organisatieontwikkeling: de puzzel die compleet gelegd moet worden

12-07 06:01 | bron: FoodPro Network

OOSTERBEEK - Tijdens een onlangs door ons georganiseerde Ervaringsworkshop ‘Organisatieontwikkeling’ waren de aanwezige Operations directeuren en HR-managers uit ons relatienetwerk het er vrij snel over eens: zet je de do’s en don’ts bij verandering en verbetering van organisaties op een rij, dan spreken ze eigenlijk gewoon voor zich. Waarom leidt veranderen en verbeteren in de praktijk niet altijd tot het gewenste succes? Het werd een bijeenkomst met boeiende gesprekken en herkenbare dilemma’s. 

‘Leid de ontwikkeldoelen helder af van de bedrijfsdoelen’. Dat was een van de eerste do’s die op tafel kwam. Logisch, vond iedereen. Maar al doorpratend ontstond het besef dat logisch niet altijd makkelijk is. Organisaties gaan vaak energiek van start om halverwege te concluderen dat het ergens wrikt en het beoogde resultaat - minder uitval, meer efficiency, resultaatverbetering - uitblijft. Meestal bleken de ontwikkeldoelen bij de start niet helder en concreet genoeg. Of waren ze op z’n minst bij een deel van de mensen die het veranderingsproces moesten uitvoeren onvoldoende duidelijk. Verder blijkt uit diverse ervaringen dat het best lastig is om de verbeterdoelen per niveau te vertalen naar wat elke betrokken persoon er vanuit zijn of haar rol hieraan kan bijdragen.

Eerst stilstaan en kijken

Een belangrijke conclusie tijdens de Ervaringsworkshop was daarom: durf als leider van de verandering vooraf stil te staan bij wat je in de basis zelf goed moet voorbereiden en organiseren. Schets eerst het concrete toekomstplaatje. Bedenk vervolgens - en dat is de crux - de beste weg ernaartoe. Minstens zo belangrijk is het om vervolgens regelmatig bij te stellen om op koers te blijven: wat werkte en wat niet? En wat kunnen we hiervan leren voor de vervolgstappen?

De complete puzzel leggen

Gaandeweg de gezamenlijke sessie bleek dat organisatieontwikkeling een complexe puzzel is die compleet gelegd moet worden. Geen enkel stukje mag ontbreken. Zo is het bij het onder de loep nemen van werkprocessen belangrijk om het adagium ‘zo doen we het hier toch altijd’ te doorbreken. Wat draagt wel en/of juist niet bij aan het bereiken van de gestelde doelen? En wat hebben we verder nodig en nog niet georganiseerd? Een scherpe analyse van de benodigde capaciteit moet daarbij leiden tot voldoende machines en mensen. 

Mensen met de juiste competenties

Tot slot is het van essentieel belang dat je niet alleen over voldoende mensen, maar tegelijkertijd over de juiste mensen beschikt. Mensen met de juiste competenties om de verandering te dragen en te doen slagen. Welk gedrag verwacht je van hen? Wat hebben zij daar functioneel én persoonlijk voor nodig? Met welke kennis en onder welke omstandigheden kunnen zij excelleren in hun (nieuwe) rol? Wat is er nodig op het gebied van opleiding, omscholing, coaching en - vooral - learning on the job? Kennis mag bovendien niet langer alleen in de hoofden van mensen opgeslagen blijven. Allemaal stukjes die samen de totale puzzel vormen voor succes op lange termijn. 

Way of life

Het goede nieuws: de aanwezigen waren er na afloop van de Ervaringsworkshop van overtuigd dat succesvolle organisatieontwikkeling weliswaar een ingewikkelde puzzel is, maar dat het leggen ervan absoluut kan. Mits je er voldoende tijd en aandacht aan besteed en regelmatig een moment van bezinning inbouwt. Waarbij je kritisch naar jezelf kijkt, het totale proces overziet en in de diepere oorzaken van eventuele haperingen of belemmeringen durft te duiken. Die aanpak moet een way of life worden. Ook nadat de ontwikkeldoelen zijn bereikt. Want ook voor organisatieontwikkeling geldt: elk einde is een nieuw begin. 

Door: Arianne van Tongeren (Ontwikkelingspartners) en Bartelt Blankenberg (ARV Group) 

www.arvgroup.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 feb EC richt crisiseenheid in voor voedingsindustrie
21 feb Picnic weigert te betalen volgens supermarkt-cao
21 feb Fusie tussen Asda en Sainsbury’s dreigt af te ketsen
21 feb Inhoud en herkomst van ieder product digitaal volgen
21 feb Het verontreinigingsrisico van perslucht beheren (gratis whitepaper)
21 feb De wegenwacht, maar dan voor silo procesinstallaties
20 feb Nieuwe supermarkt Carrefour in Brussel: geen cash, geen kassa en geen schappen
20 feb Kellog legt voorraad cornflakes aan voor 'no deal-Brexit'
20 feb PwC en arc-net gaan strijd aan tegen voedselfraude
20 feb BRC Food 8: Veranderingen in bescherming tegen terrorisme
20 feb 27 maart: Workshop: Social Media in de voedingsindustrie
19 feb Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie
19 feb Planbureau: Concurrentiepositie voedingsmiddelenindustrie lijdt onder Brexit
19 feb Albert Heijn belooft Oxfam Novib mensenrechten te verbeteren
19 feb PepsiCo noteert omzetplus van 2%
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?