Unilever noteert minder omzet in onrustig derde kwartaal

LONDEN / ROTTERDAM - Voedingsgigant Unilever heeft met een mislukte poging de bedrijfsstructuur te versimpelen een van de onrustigste kwartalen ooit achter de rug, maar in de bedrijfsresultaten was daar weinig van te merken.

Analisten maakten zich enige zorgen over de ontwikkeling van Unilever, dat de laatste tijd vooral bezig leek met het schrappen van zijn tweede hoofdkantoor in Londen ten faveure van een hoofdkantoor in Rotterdam. Dat plan werd na forse druk van aandeelhouders geannuleerd. Zij vreesden vooral dat de beëindiging van de tweede beursnotering in Londen de waarde van hun aandelen onder druk zou zetten.

CFO Graeme Pitkethly zegt dat het bestuur niet met spijt terugkijkt op de afgelopen periode. "Het is belangrijk om de complexiteit van de plannen in ogenschouw te houden. We hadden de belangen van de aandeelhouders voor ogen, en hadden ook veel steun, maar achteraf moeten we bescheiden zijn." Hij noemde de reacties van investeerders "waardevol".

Minder omzet dan een jaar eerder

Unilever behaalde in het afgelopen kwartaal minder omzet dan een jaar eerder. Alle divisies van het bedrijf lieten groei zien, maar Unilever had wel last van negatieve wisselkoerseffecten.

De opbrengsten zakten met 4,8 procent tot 12,5 miljard euro. De onderliggende omzetgroei, waarbij onder meer wisselkoerseffecten worden genegeerd, lag wel op 3,8 procent. Dat kwam met name doordat er meer werd verkocht en tegen hogere prijzen.

Topman Polman gelooft nog altijd in verhuizing

Volgens Pitkethly hebben de kosten die zijn gemaakt ter voorbereiding op de bedrijfsversimpeling geen gevolgen voor de winst. Hij bevestigde wat topman Paul Polman al eerder zei: dat Unilever nog altijd gelooft in een verhuizing naar Rotterdam.

Bron: ANP





Laatste nieuws