Vleeswarenindustrie: 'Zorgen over filet americain ongefundeerd en onnodig'

16-05 08:31 | bron: FoodPro Network

ZOETERMEER - De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) is verbaasd over berichten in de media over de consumptie van rauwe vleesproducten. Het is al sinds jaar en dag algemeen bekend dat ervoor bepaalde groepen mensen risico’s kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten. Dat is ook de reden dat Het Voedingscentrum uit voorzorg adviseert aan zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand om geen rauwe producten te eten. De huidige berichtgeving over filet americain is totaal niet onderbouwd door concrete feiten. Er is geen aantoonbaar bewijs dat ziektegevallen linkt aan de consumptie van dit product. Het is ook niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest.

Geen concrete onderbouwing
Zoals bekend kan Toxoplasmose het gevolg zijn van het eten van rauwe producten, maar dit is niet de enige bron. Studies en onderzoek over dit onderwerp zijn vooral gebaseerd op voorspellende modellen. Volgens RIVM zou 41% van de ziektegevallen toe te rekenen zijn aan rauwe vleeswaren, maar daar is geen concrete onderbouwing voor. Dit geldt ook niet voor de bewering dat filet americain, dat sinds jaar en dag veilig geconsumeerd wordt, de belangrijkste bron zou zijn.

Al langer volop onderzoek
Producenten van rauwe vleeswaren zoals filet americain, zien er op toe dat hun producten veilig zijn en passen voortdurend nieuwe wetenschappelijke inzichten toe. Het onderzoek van het RIVM betreft een maatschappelijke kosten-batenanalyse van een van de mogelijke maatregelen om een infectie met Toxoplasma te voorkomen, namelijk om bepaalde rauwe vleesproducten standaard in te vriezen. Die maatregel heeft echter een negatieve invloed op de kwaliteit van de eindproducten. Dit is ook de reden dat de vleeswarensector samen met o.a. Wageningen University, TNO en hetzelfde RIVM al langer volop onderzoek doet naar het effect van huidige of nieuwe methoden zoals het gebruik van conserverende ingrediënten of combinaties hiervan met procesmaatregelen.

 

Bron: VNV





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
05 jun Hightech-subsidies voor agrifoodbedrijven
05 jun Helft cafés en restaurants bleef ondanks versoepeling op 1 juni gesloten
05 jun ABN AMRO: Drie scenario’s voor toekomst van vleesvervangers
05 jun Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
05 jun Hoe vanzelfsprekend is traceerbaarheid in uw keten?
04 jun Jumbo is supermarktketen met meeste franchisevestigingen
04 jun Colruyt test winkelformule voor professionele klanten
04 jun Russische foodretailer VkusVill opent eerste winkel in Nederland
04 jun Vion heropent vandaag productielocatie in Groenlo
04 jun Voedingsindustrie verwacht 17% meer te investeren in 2020
04 jun Maak gebruik van een gratis audit door een Air Liquide expert op het MAP-verpakkingsproces onder gemodificeerde atmosfeer
04 jun Ucrete industrievloeren van Master Builders Solutions bieden Duitse vleesverwerker een kostenefficiënte oplossing
03 jun Huismerken zetten opmars in Europa verder door
03 jun Nestlé gaat snoep en koffie via Deliveroo bezorgen
03 jun Van Rooi Meat nog 2 weken dicht
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?