Circular Food Center: wereldvoorbeeld in aanpak voedselverspilling

18-01 06:06 | bron: FoodPro Network

VEGHEL - In 2021 wordt een Europees kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling geopend in de gemeente Meierijstad: het Circular Food Center. Initiatiefnemers stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk willen Nederland tot wereldvoorbeeld maken als het gaat om circulaire en innovatieve voedselketens. De initiatieven in het centrum dragen bij aan SDG 12.3 van de Verenigde Naties om in 2030 voedselverspilling te halveren in de keten ten opzichte van 2015. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant.

RUIMTE VOOR BEDRIJVEN, ONDERWIJS, ONDERZOEK EN CONSUMENT

Het Circular Food Center moet onderdak bieden aan belangrijke initiatieven en expertise rondom grondstofbehoud en het tegengaan van voedselverspilling. Hierin bundelen bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen krachten, netwerk en kennis, met als concrete doelstelling om jaarlijks 1 miljard kilo binnen de voedselketen te behouden. Zo kunnen ondernemers en onderzoekers er samen met studenten businesscases en onderzoeks- en onderwijsprogramma’s ontwikkelen om de voedselketen verspillingsvrij te maken.

INNOVATIES IN DE PRAKTIJK

Ook komen er clusters van bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar om innovaties, die het niveau van een individueel bedrijf overstijgen, in de praktijk te brengen. Een eerste cluster gaat in 2021 samenwerken binnen het field lab ‘co-producten voor een circulaire en gezonde dierlijke eiwitketen’. Waardevolle reststromen, zoals keukenafval uit de horeca, worden nu nog vaak verbrand, gecomposteerd of omgezet in biogas. Terwijl we ze nuttig kunnen hergebruiken, door ze te verwerken tot voer voor dieren. Het cluster wil mogelijkheden rondom reststroomgebruik voor veevoer aantonen binnen de huidige wetgeving, die momenteel wegens marktbeperkingen nog niet benut worden.

SAMEN TEGEN VOEDSELVERSPILLING

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is trekker van het project en zal kantoor houden in het Circular Food Center in Meierijstad. Toine Timmermans, directeur van de stichting: “In Nederland werken bedrijfsleven, overheid en onderzoek al langer samen aan een integrale agenda, binnen het ecosysteem van Samen Tegen Voedselverspilling. In het Circular Food Center willen we deze kennis bundelen en de rest van de wereld inspireren.”

 

Bron: Samen tegen Voedselverspilling





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
04 mrt Deliveroo naar Londense beurs
04 mrt Albert Heijn opent vandaag eerste onbemande winkel
04 mrt Vertrekvergoeding financieel directeur FrieslandCampina zuur voor boeren
04 mrt 117.000 jongeren raakten baan kwijt tijdens eerste coronagolf
04 mrt De zuivelindustrie in 2021: Focus op groei
04 mrt Stilstand vermijden met linerless labels
04 mrt Perfetti van Melle: het wordt makkelijker om hoge datakwaliteit te leveren
04 mrt Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2021?
03 mrt Food Safety Culture: basis voor bestaansrecht
03 mrt 'Temperatuursensor in koeling supermarkt is vaak verkeerd geplaatst'
03 mrt DSM presenteert jaarrapport
03 mrt Zuivelmatrix is ​​belangrijk voor beschikbaarheid van aminozuren
03 mrt 12 Tips tegen voedselfraude
03 mrt Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
02 mrt Oprichters Thuisbezorgd en Adyen investeren in online supermarkt Crisp
02 mrt Recordjaar voor HelloFresh
02 mrt Fors lagere winst voor FrieslandCampina
02 mrt Esthetische industrievloer voor de voedingsindustrie (video)
02 mrt Enterprise ontbijtsessie voor foodbedrijven: Inzicht in de supply chain en controle over de fabrieksomgeving
01 mrt Ook Tönnies zet aparte divisie voor vegetarische producten op
01 mrt Group of Butchers wil Zandvliet overnemen
01 mrt McCain wil productie in Lelystad met 33% opvoeren
01 mrt Horeca had in 2020 zwaarste omzetkrimp ooit
01 mrt Onderzoek: 3 op 10 consumenten bereid supermarkt over te slaan
01 mrt Ucrete industrievloeren van Master Builders Solutions bieden Duitse vleesverwerker een kostenefficiënte oplossing
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?