Circular Food Center: wereldvoorbeeld in aanpak voedselverspilling
bron: FoodPro Network
VEGHEL - In 2021 wordt een Europees kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling geopend in de gemeente Meierijstad: het Circular Food Center. Initiatiefnemers stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk willen Nederland tot wereldvoorbeeld maken als het gaat om circulaire en innovatieve voedselketens. De initiatieven in het centrum dragen bij aan SDG 12.3 van de Verenigde Naties om in 2030 voedselverspilling te halveren in de keten ten opzichte van 2015. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant.
RUIMTE VOOR BEDRIJVEN, ONDERWIJS, ONDERZOEK EN CONSUMENT
Het Circular Food Center moet onderdak bieden aan belangrijke initiatieven en expertise rondom grondstofbehoud en het tegengaan van voedselverspilling. Hierin bundelen bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen krachten, netwerk en kennis, met als concrete doelstelling om jaarlijks 1 miljard kilo binnen de voedselketen te behouden. Zo kunnen ondernemers en onderzoekers er samen met studenten businesscases en onderzoeks- en onderwijsprogramma’s ontwikkelen om de voedselketen verspillingsvrij te maken.
INNOVATIES IN DE PRAKTIJK
Ook komen er clusters van bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar om innovaties, die het niveau van een individueel bedrijf overstijgen, in de praktijk te brengen. Een eerste cluster gaat in 2021 samenwerken binnen het field lab ‘co-producten voor een circulaire en gezonde dierlijke eiwitketen’. Waardevolle reststromen, zoals keukenafval uit de horeca, worden nu nog vaak verbrand, gecomposteerd of omgezet in biogas. Terwijl we ze nuttig kunnen hergebruiken, door ze te verwerken tot voer voor dieren. Het cluster wil mogelijkheden rondom reststroomgebruik voor veevoer aantonen binnen de huidige wetgeving, die momenteel wegens marktbeperkingen nog niet benut worden.
SAMEN TEGEN VOEDSELVERSPILLING
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is trekker van het project en zal kantoor houden in het Circular Food Center in Meierijstad. Toine Timmermans, directeur van de stichting: “In Nederland werken bedrijfsleven, overheid en onderzoek al langer samen aan een integrale agenda, binnen het ecosysteem van Samen Tegen Voedselverspilling. In het Circular Food Center willen we deze kennis bundelen en de rest van de wereld inspireren.”
Bron: Samen tegen Voedselverspilling
Laatste nieuws
-
26 apr Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemeniƫ
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan