FNLI roept op om afspraken rond introductie Nutri-Score te respecteren

DEN HAAG - Deze week vernam de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie FNLI dat supermarkten beginnen met de voorbereidingen om huismerkproducten met het voedselkeuzelogo Nutri-Score in de zomer te laten instromen. Zij wachten niet op een definitief groen licht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft dit gemeld. De FNLI roept op haar website partijen op om afspraken rond introductie Nutri-Score te blijven respecteren.

"In 2019 hebben partijen afgesproken dat het voedselkeuzelogo medio dit jaar zou worden ingevoerd in Nederland. De FNLI is daar voorstander van, onder de voorwaarde dat het logo meer in lijn zou worden gebracht met onze nationale voedingsrichtlijnen. Dat is belangrijk om verwarring bij consumenten door verschillende voedingsadviezen te voorkomen. Dit laatste is voor de FNLI cruciaal om tot een succesvolle implementatie te komen met draagvlak bij consumenten. Ook diverse wetenschappers en gezondheidsorganisaties vinden afstemming met de nationale voedingsrichtlijnen cruciaal".

"Door de Corona-crisis heeft het verloop van de evaluatie enige vertraging opgelopen, maar de verwachting is nu dat Nutri-Score in september of oktober kan worden geïmplementeerd, mits er sprake is van voldoende overeenstemming met de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Om dat te bewerkstelligen is recentelijk een wetenschappelijke commissie aan het werk gegaan. Ook de FNLI betreurt de vertraging en wil haar leden graag vertellen dat ze met de voorbereidingen kunnen beginnen. Echter, we vragen de partijen die al vroeger willen beginnen zich aan de gemaakte afspraken te houden. Dit om verwarring bij consumenten te voorkomen en recht te doen aan de zorgen en wensen van vele deskundigen. Dit neemt uiteraard niet weg dat ook wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het tijdpad, zodat ook onze leden de voorbereidingen kunnen treffen voor het aanpassen van de verpakkingen".

 

Bron: FNLI





Laatste nieuws