Heffing- en terugsluissysteem kan vleesproductie helpen verduurzamen

WAGENINGEN - Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn onderzoekers van Wageningen Economic Research nagegaan of vormen van beprijzen de verduurzaming van de vleessector kunnen bevorderen. De conclusie van de onderzoekers is dat een heffing- en terugsluissysteem de transitie in de productie kan ondersteunen. De onderzoekers bevelen wel aan om nader onderzoek te doen naar een combinatie van maatregelen, die mogelijk doeltreffender en doelmatiger is. 

De maatschappelijke baten en kosten moeten inzichtelijk zijn om goed af te kunnen wegen welke transitiepaden voor de vleessector nagestreefd worden, aldus de onderzoekers. Daarnaast moet er voldoende aandacht zijn voor de economische duurzaamheid, om het draagvlak voor het systeem in positieve richting te beïnvloeden.

In geval van een systeem van de beprijzing van de verduurzaming van vlees is een manier nodig om alle duurzaamheidsprestaties rond de productie van vlees goed te kunnen optellen en afwegen. Om de consumptie van vlees te verlagen kan een consumententaks worden overwogen al dan niet in combinatie met een onderscheid naar de mate van duurzaamheid van de vleessoorten. Subsidies kunnen aanvullend op andere opties van beprijzen de implementatie van duurzaamheidsinvesteringen bevorderen.

Het rapport 'Beprijzen van vlees en verduurzaming' van Wageningen Economic Research is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Minister Schouten laat het aan een volgend kabinet om te bepalen of het een vervolg aan het onderzoek wil geven.

 

Bron: Rijksoverheid





Laatste nieuws