Heffing- en terugsluissysteem kan vleesproductie helpen verduurzamen
bron: FoodPro Network
WAGENINGEN - Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn onderzoekers van Wageningen Economic Research nagegaan of vormen van beprijzen de verduurzaming van de vleessector kunnen bevorderen. De conclusie van de onderzoekers is dat een heffing- en terugsluissysteem de transitie in de productie kan ondersteunen. De onderzoekers bevelen wel aan om nader onderzoek te doen naar een combinatie van maatregelen, die mogelijk doeltreffender en doelmatiger is.
De maatschappelijke baten en kosten moeten inzichtelijk zijn om goed af te kunnen wegen welke transitiepaden voor de vleessector nagestreefd worden, aldus de onderzoekers. Daarnaast moet er voldoende aandacht zijn voor de economische duurzaamheid, om het draagvlak voor het systeem in positieve richting te beïnvloeden.
In geval van een systeem van de beprijzing van de verduurzaming van vlees is een manier nodig om alle duurzaamheidsprestaties rond de productie van vlees goed te kunnen optellen en afwegen. Om de consumptie van vlees te verlagen kan een consumententaks worden overwogen al dan niet in combinatie met een onderscheid naar de mate van duurzaamheid van de vleessoorten. Subsidies kunnen aanvullend op andere opties van beprijzen de implementatie van duurzaamheidsinvesteringen bevorderen.
Het rapport 'Beprijzen van vlees en verduurzaming' van Wageningen Economic Research is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Minister Schouten laat het aan een volgend kabinet om te bepalen of het een vervolg aan het onderzoek wil geven.
Bron: Rijksoverheid
Laatste nieuws
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemeniƫ
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan