Nederland grootste bierexporteur van EU en op een na grootste ter wereld

DEN HAAG - Ons land voert het meeste bier uit van alle landen in de EU en moet wereldwijd alleen Mexico laten voorgaan. Buur & bierland België zit ons wel op de hielen, zo blijkt vandaag uit cijfers van het CBS.

Nederlandse bierbrouwers exporteerden vorig jaar voor meer dan 2 miljard euro aan bier, zowel alcoholhoudend als alcoholvrij. Het merendeel daarvan, circa 750 miljoen euro, gaat naar de Verenigde Staten.

Volgens het statistiekbureau is Heineken de belangrijkste exporteur, maar zijn er ook nog een aantal andere producenten die hun bier naar het buitenland uitvoeren.

Sinds 2000 is Nederland de grootste uitvoerder van bier in de EU, maar het verschil met België wordt steeds kleiner. Waar België aan het begin van deze eeuw nog onderaan bungelde in het lijstje van bierexporteurs, staat het land nu op plaats 2.

De bierexport in België vervijfvoudigde de afgelopen 20 jaar naar 1,8 miljard euro, terwijl onze exportwaarde maar 75% groeide in die periode. Duitsland en Frankrijk vervolledigen de top vier.

Circa 37% van het Nederlandse export bier gaat naar de VS. Daarna volgen Frankrijk met 10% en het Verenigd Koninkrijk met 5%. België importeert nauwelijks Nederlands bier, maar voert wel veel bier uit naar ons land. Nederland is de op een na grootste importeur van Belgisch bier.





Laatste nieuws