Onderzoek naar toepassing van voedingsvezels uit uiresten in voedingsmiddelen

HOORN - Uientelers en de verwerkende industrie hebben samen met kennisinstellingen een proces ontwikkeld om de grote hoeveelheid aan reststromen die bij de teelt en verwerking ontstaat tot waarde te brengen. Het gaat om ruim 500.000 ton per jaar. De focus ligt op het scheiden van een stroom met vooral eiwitten en een pulpstroom met veel vezels. Die tweede stroom gaat nu nog naar biovergistingsinstallaties. In het project Pulp Vision wordt onderzocht of deze pulpfractie benut kan worden om levensmiddelen met voedingsvezels te verrijken. 

In het project Pulp Vision doen de hogescholen Inholland en Van Hall Larenstein samen met bedrijven onderzoek naar de toepassing van voedingsvezels uit uienpulp in voedingsmiddelen.

Het doel is om in twee jaar tijd de eerste producten marktrijp te maken. Er wordt aan het project meegewerkt door de bedrijven Gourmet, Wiskerke Onions, Biorefinery Solutions, NMK Esbaco, Vamo en Fresh Monkeys.





Laatste nieuws