Minder ziekte-uitbraken via voedsel in 2020

DEN HAAG - In 2020 kregen de NVWA en de GGD veel minder meldingen van voedselgerelateerde infecties dan in 2019. Het lagere aantal infecties is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen en adviezen die tijdens de coronapandemie golden zoals het handen wassen of de sluiting van de horeca. Campylobacter, Salmonella en norovirus bleven ook in 2020 de belangrijkste veroorzakers van ziekte-uitbraken via voedsel. Dat blijkt uit de registratie van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland in 2020.

Vorig jaar registreerden NVWA en GGD in totaal 559 voedselgerelateerde uitbraken, die leidden tot 1.907 zieke mensen. In het jaar ervoor waren dit 735 uitbraken met 3.058 zieke mensen.

Mensen kunnen ziek worden van voedsel als dat besmet is met ziekteverwekkers. Wanneer twee of meer mensen ziek worden via hetzelfde voedsel, wordt dat gezien als een voedselgerelateerde uitbraak. Artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA.

De geregistreerde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland werd afgelopen jaar geschat op ongeveer een half miljoen.

De NVWA en de GGD onderzoeken uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen. De NVWA laat voedselveiligheid analyseren door Wageningen University & Research, en onderzoekt zelf de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen.

Bekijk het rapport 'Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2020' op de website van het RIVM.





Laatste nieuws