NVWA trekt lessen uit Listeria-zaak bij Offerman

17-11 08:24 | bron: FoodPro Network

UTRECHT - De NVWA heeft na de Listeria-besmetting bij het vleesverwerkend bedrijf Offerman in Aalsmeer in 2019 de procedures voor het uitvoeren van herinspecties aangepast. De herinspecties worden met een hogere prioriteit afgehandeld conform het vastgestelde interventiebeleid. De NVWA kijkt sindsdien in vergelijkbare situaties ook intensiever naar de schoonmaakprocedures. De toezichthouder onderzocht het eigen handelen in de Listeria-zaak en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het rapport daarover naar de Tweede Kamer gestuurd.

De NVWA heeft vanaf eind 2016 bij het vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ingegrepen en het bedrijf aangespoord om de beheersing van Listeria in het bedrijf te verbeteren. Offerman moest de houdbaarheidsstudies op orde brengen. Alhoewel het bedrijf deze studies langere tijd niet op orde had en het bedrijf daarom de afzonderlijke batches moest laten onderzoeken op Listeria, is toen niet beoordeeld dat sprake was van risicovolle situaties.

Een uitzondering vormden de patés van Offerman. De NVWA eiste dat de houdbaarheidstermijn van de patés werd teruggebracht naar een beperkt aantal dagen. Het bedrijf heeft toen besloten om de patés uit het assortiment te halen.  Een door de NVWA geplande systeemaudit voor het najaar van 2019 bij het bedrijf werd ingehaald door de actualiteit. Het onderzoek bij de vleeswarensnijderij naar aanleiding van de link met zieken werd namelijk al ingezet voordat de audit uitgevoerd was.

Een tweede herinspectie in 2017 door de NVWA is niet uitgevoerd conform het toen geldende interventiebeleid. Onder meer vanwege de fipronilcrisis werden er in deze periode andere prioriteiten gesteld. Wel was er regelmatig contact tussen de NVWA en het bedrijf om de houdbaarheidsstudies en beheersing van Listeria op orde te krijgen. Volgens de toezichthouder is echter niet na te gaan of de Listeriabesmetting bij het bedrijf eerder aan het licht was gekomen als de tweede herinspectie eerder was uitgevoerd.

Bij monsternames lag de hoeveelheid Listeria in de producten niet aantoonbaar boven de norm was. Pas bij het brononderzoek in het bedrijf in 2019,  bleek dat de bacterie zich had genesteld in de productieruimtes in grotere aantallen dan verwacht op basis van eerdere monsternames bij producten. Ook  een goede houdbaarheidsstudie zou in dit geval het risico op uitgroei niet goed hebben voorspeld, aldus de NVWA.

De NVWA constateert dat zij bij het betrokken bedrijf in de jaren voorafgaand aan het incident in 2019 heeft ingegrepen volgens het toen geldende interventiebeleid, maar dat de tweede herinspectie in 2017 niet is uitgevoerd. Bij niet voldoen aan de voedselveiligheidswetgeving moet door de NVWA worden ingegrepen totdat de situatie op orde is. Alhoewel er veelvuldig contact was over het op orde brengen van de houdbaarheidstesten, had de tweede herinspectie destijds moeten plaatsvinden.

Het rapport 'Handelen NVWA bij uitbraak Listeria bedrijf Offerman' is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Bron: Rijksoverheid





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
09 dec McCain Foods neemt minderheidsbelang in Strong Roots
09 dec Vleessector wil aan de slag met CO2-voetafdruk
09 dec Personeelstekorten bereiken recordhoogte
09 dec Beter houdbaarheidsbeheer in de sector van verse kant-en-klaar maaltijden
09 dec Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
08 dec Rendierbezorgrobot brengt boodschappen én kerstmuziek (video)
08 dec Brussel wil dat maaltijdbezorgers hun koeriers vast in dienst nemen
08 dec Medewerkers distributiecentra Tesco dreigen met staking
08 dec Primeur voor Coop: eerste supermarkt met duurzame producten Onze Markt
08 dec Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
08 dec Nature’s Pride investeert in avocado inpakrobot (video)
08 dec Wat is premiumisatie en hoe vormt het de drankenindustrie?
07 dec Printer voor vleesvervangers bijna gereed
07 dec Prijs voeding stijgt met 1,1 procent
07 dec Pieter Pot haalt 9 miljoen euro kapitaal op
07 dec Voedselthermometers zorgen voor uniforme werkwijze bij Makro/Metro
07 dec Kostenefficiëntie verhogen in de Agri&Food sector, dankzij data
06 dec Supermarktketen in Kroatië accepteert online betalingen in cryptomunten
06 dec HAS Hogeschool ontwikkelt 6 nieuwe minors
06 dec Gebruik van robots in de voedingsindustrie gaat verder toenemen
06 dec Omzetrecord voor gemeentelijke IJsselmeervisafslag Urk
06 dec SGS en V-Label lanceren partnerschap en brengen veganistisch en vegetarisch keurmerk naar een wereldwijd publiek
06 dec Verpakken onder gewijzigde atmosfeer: nieuw e-book beschikbaar
06 dec Hoe bereik ik de voedingsindustrie?
06 dec Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?