NVWA trekt lessen uit Listeria-zaak bij Offerman

UTRECHT - De NVWA heeft na de Listeria-besmetting bij het vleesverwerkend bedrijf Offerman in Aalsmeer in 2019 de procedures voor het uitvoeren van herinspecties aangepast. De herinspecties worden met een hogere prioriteit afgehandeld conform het vastgestelde interventiebeleid. De NVWA kijkt sindsdien in vergelijkbare situaties ook intensiever naar de schoonmaakprocedures. De toezichthouder onderzocht het eigen handelen in de Listeria-zaak en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het rapport daarover naar de Tweede Kamer gestuurd.

De NVWA heeft vanaf eind 2016 bij het vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ingegrepen en het bedrijf aangespoord om de beheersing van Listeria in het bedrijf te verbeteren. Offerman moest de houdbaarheidsstudies op orde brengen. Alhoewel het bedrijf deze studies langere tijd niet op orde had en het bedrijf daarom de afzonderlijke batches moest laten onderzoeken op Listeria, is toen niet beoordeeld dat sprake was van risicovolle situaties.

Een uitzondering vormden de patés van Offerman. De NVWA eiste dat de houdbaarheidstermijn van de patés werd teruggebracht naar een beperkt aantal dagen. Het bedrijf heeft toen besloten om de patés uit het assortiment te halen.  Een door de NVWA geplande systeemaudit voor het najaar van 2019 bij het bedrijf werd ingehaald door de actualiteit. Het onderzoek bij de vleeswarensnijderij naar aanleiding van de link met zieken werd namelijk al ingezet voordat de audit uitgevoerd was.

Een tweede herinspectie in 2017 door de NVWA is niet uitgevoerd conform het toen geldende interventiebeleid. Onder meer vanwege de fipronilcrisis werden er in deze periode andere prioriteiten gesteld. Wel was er regelmatig contact tussen de NVWA en het bedrijf om de houdbaarheidsstudies en beheersing van Listeria op orde te krijgen. Volgens de toezichthouder is echter niet na te gaan of de Listeriabesmetting bij het bedrijf eerder aan het licht was gekomen als de tweede herinspectie eerder was uitgevoerd.

Bij monsternames lag de hoeveelheid Listeria in de producten niet aantoonbaar boven de norm was. Pas bij het brononderzoek in het bedrijf in 2019,  bleek dat de bacterie zich had genesteld in de productieruimtes in grotere aantallen dan verwacht op basis van eerdere monsternames bij producten. Ook  een goede houdbaarheidsstudie zou in dit geval het risico op uitgroei niet goed hebben voorspeld, aldus de NVWA.

De NVWA constateert dat zij bij het betrokken bedrijf in de jaren voorafgaand aan het incident in 2019 heeft ingegrepen volgens het toen geldende interventiebeleid, maar dat de tweede herinspectie in 2017 niet is uitgevoerd. Bij niet voldoen aan de voedselveiligheidswetgeving moet door de NVWA worden ingegrepen totdat de situatie op orde is. Alhoewel er veelvuldig contact was over het op orde brengen van de houdbaarheidstesten, had de tweede herinspectie destijds moeten plaatsvinden.

Het rapport 'Handelen NVWA bij uitbraak Listeria bedrijf Offerman' is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Bron: Rijksoverheid





Laatste nieuws