Vleessector wil aan de slag met CO2-voetafdruk

09-12 10:12 | bron: FoodPro Network

ZOETERMEER - COV en VNV hebben op 7 december in een Rondetafel bijeenkomst met de vicevoorzitter van de Europese Commissaris, Frans Timmermans, hun inzet voor en bijdrage aan de verdere verduurzaming van de vlees- en vleeswarenproductie uitgesproken.

De Rondetafel bijeenkomst was georganiseerd door de coalitie van Europese organisaties voor dierlijke producten verenigd in de European Livestock Voice (ELV). COV en VNV, die woordvoerders waren namens hun Europese organisaties hebben zich richting Frans Timmermans met name gericht op het inzetten van een werkbare en bruikbare CO2-footprint voor vlees en de noodzaak van export voor de verduurzamingstransitie.

De ELV had EU Commissaris Timmermans, verantwoordelijke voor het verduurzaminsgbeleid van de Europese Commissie, uitgenodigd voor een rondetafelgesprek op een boerderij net buiten Brussel. Centraal bij deze bijeenkomst stond de Europese Farm to Fork strategie voor de Europese voedselproductie. De intentie van dit gesprek was het bespreken van de bijdragen die de dierlijke sectoren hieraan kunnen leveren en het starten van een actiegerichte dialoog over verduurzaming. Deze bijdragen werden opgehangen aan 3 onderwerpen; dierenwelzijn, klimaat en handel. Door alle betrokken organisaties werd vanuit het algehele belang gesproken over hun bijdragen.

COV (Frans van Dongen) en VNV (Frans Egberts) hebben zich in deze dialoog namens hun respectievelijke Europese organisaties (UECBV en Clitravi) gericht tot EU Commissaris Timmermans.

Beide Nederlandse vleesorganisaties hebben het belang van de export voor de verduurzaming in Europa, maar ook buiten Europa benadrukt. En bijdrage die de sector en individuele bedrijven leveren aan deze verduurzaming door optimaal gebruik te maken van de exportmogelijkheden.

Zo draagt export in belangrijke mate bij aan de zo gewenste circulariteit van de sector. Bovendien wordt dankzij de export (van vleesdelen die in Europa minder populair zijn bij de consument), extra waarde gerealiseerd binnen de keten die essentieel is om de verduurzaming te financieren. Daarnaast worden dankzij de export van duurzame Europese vleesproducten consumenten buiten de EU bewust gemaakt van de verduurzaming in Europa en wordt vraag gecreëerd voor dergelijke duurzame producten. Dit draagt bij aan de mondiale duurzame transitie, waar de Europese Commissie een pijler van heeft gemaakt binnen de Farm to Fork strategie.

Tevens hebben beide organisaties aandacht gevraagd voor een werkbare en bruikbare CO2-footprint voor vlees. De Nederlandse vleessector heeft de ambitie uitgesproken om bij te dragen aan oplossing van het klimaatprobleem en de doelstellingen die Europa en Nederland daarbij hebben gesteld. Zo worden de mogelijkheden onderzocht van een routeplan voor een klimaatneutrale vleesproductie. Bovendien wil de Nederlandse vleessector snel starten met het communiceren van de CO2-footprint op vlees. Om transparantie te brengen voor de consument voor wat betreft de klimaatimpact van Nederlands vlees. Zodat de Nederlandse consument op basis van objectieve criteria een keuze kan maken voor vlees of alternatieven. Daarom moet bij het definiëren en communiceren van de footprint rekening worden gehouden met het aandeel eiwit in het product. Bovendien moet de footprint op het etiket de feitelijke footprint van dat product weergeven, en niet een generieke forfaitaire footprint voor een productcategorie zijn. Het hanteren van de feitelijke footprint stimuleert de sector tot maatregelen om de klimaatimpact te verminderen. Bij een generieke footprint gaat deze prikkel verloren. Bovendien zal hierdoor aangetoond worden dat het verschil in klimaatimpact tussen dierlijke eiwitten en alternatieven veel kleiner is dan vaak geframed wordt. 

Tevens hebben VNV en COV gewezen op de trage wettelijke procedures voor het toelaten van innovaties in de sector. Vaak ook nog met een negatief resultaat. Dit zet de Europese sector op achterstand ten opzichte van producenten buiten de EU. Maar vooral belemmert dit vooruitgang die kan bijdragen aan de verdere verduurzaming.


COV en VNV hebben EU Commissaris Timmermans met klem verzocht dit mee te nemen bij de uitwerking van het toekomstige Europese beleid.

 

Bron: COV

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Van Geloven voert snackproductie in Tilburg op
21 jan Nestlé in de tegenaanval in prijzenconflict met Albert Heijn
21 jan Landbouwexport boven de 100 miljard, mede door hogere prijzen
21 jan Ook KTBA partner van FoodPro Network in 2022
21 jan Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector
21 jan Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
20 jan Albert Heijn waarschuwt voor tekorten door prijzenconflict met Nestlé
20 jan Unilever blijft bij bod van 50 miljard pond voor consumententak GSK
20 jan Investering van 25 miljoen voor Franse vleesvervangersproducent La Vie
20 jan Webinar: De nieuwste generatie software voor de digitalisering van jouw foodbedrijf
20 jan Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
19 jan Metro zoekt koper voor Belgische winkels
19 jan Grotere supermarkten pakken nog meer marktaandeel
19 jan Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'
19 jan Noord-Hollandse kaas onder On the way to PlanetProof
19 jan Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
19 jan 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
19 jan Meer dan ooit is het van belang de juiste man of vrouw aan het roer te hebben
18 jan Aldi opent eerste kassaloze winkel
18 jan IJsselmeervisafslag in Urk boekt nieuw omzetrecord
18 jan Thuisbezorgd komt met afbreekbare verpakking met zeewier
18 jan Houben Worstenbrood en Bavaria komen met Bavaria worstenbrood
18 jan Salarissen stegen over het afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent
18 jan Verbeet nieuwe voorzitter van raad van commissarissen Unilever Nederland
18 jan Arla Foods ontwikkelt nieuwe methode van koelen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?