Tweede Kamer wil proeverijen kweekvlees toestaan

DEN HAAG - Vandaag zal de Tweede kamer een motie van VVD en D66 aannemen die proeverijen van gekweekt vlees mogelijk wil maken. Dit kan weleens een doorbraak zijn, zeggen fabrikanten die hopen dat kweekvlees binnen een paar jaar in de supermarkt ligt.

Een kleine tien jaar geleden werd hij onder grote belangstelling gepresenteerd: de eerste kweekvleeshamburger. De Nederlandse vinding van professor Mark Post bestond uit 40 miljard cellen die in een laboratorium was gekweekt uit stamcellen van een koe.

Sindsdien is de ontwikkeling van kweekvlees in een stroomversnelling gegaan. In ons land zijn nu twee bedrijven bezig met de ontwikkeling van kweekvlees. Zoals de start-up Meatable in Delft van oprichter Daan Luining. Tientallen mensen werken daar elke dag aan de technologie. "Kweekvlees is vlees gemaakt van diercellen. Het is echt vlees zonder dat je daarbij een dier hoeft te slachten", aldus Luining tegen RTL Nieuws.

"We halen stamcellen uit een koe of varken en brengen die in een veilige omgeving. De cellen geven we eten, zoals suikers, zuurstof en warmte zodat ze uitgroeien tot spier en vetten. Na een paar weken is er echt sprake van vlees dat gegeten kan worden."

De voordelen zijn groot stelt Luining: "Minder dierenleed, milieubederf en CO2-uitstoot dus." 

 

Foto: Meatable





Laatste nieuws