Oxfam: 'Haperend wereldwijd voedselsysteem leidt tot voedselcrisis'
bron: FoodPro Network
DEN HAAG - De voedselcrisis waarmee de wereld nu mee kampt, is verergerd door de oorlog in Oekraïne, maar is zeker niet nieuw. De structurele tekortkomingen van het mondiale voedselsysteem worden door de oorlog vooral meer zichtbaar. Voor de start van de oorlog in Oekraïne schoten de tarweprijzen, tussen april 2020 en december 2021, al met 80 procent omhoog. De inflatie van voedselprijzen treft nu verschillende lage-inkomenslanden hard maar ook in rijke landen stijgen de voedselprijzen snel. Inflatie van de voedselprijzen in de G7-landen bedraagt nu 10 procent terwijl in Ethiopië dit 44 % bedraagt. Tegelijkertijd geven inwoners in lage-inkomenslanden een groter deel van hun inkomen uit aan voedsel. Zo besteden inwoners van landen in Oost-Afrika tot 60 procent van hun inkomen hieraan. Zo blijkt uit de nieuwe Oxfam-briefing die vandaag gepubliceerd wordt.
In de nieuwe Oxfam briefing Fixing our Food worden 10 mythes over het ons wereldwijde voedselsysteem en honger ontkracht. Madelon Meijer, Oxfam Novib landbouwexpert en medeauteur van deze Oxfam briefing: “Het is bijzonder verontrustend dat sinds 2019 honger wereldwijd enorm is toegenomen. En dat komt niet doordat er een tekort aan voedsel is in de wereld, maar heeft alles te maken met een aantal structurele gebreken waardoor het mondiale voedselsysteem steeds meer hapert. Tegelijkertijd staat dit systeem steeds meer onder druk staat door conflicten, de gevolgen van de coronapandemie en de groeiende gevolgen van klimaatverandering. Honderden miljoenen mensen lijden honger terwijl de vermogens van voedsel-miljardairs astronomische hoogtes bereiken – in de afgelopen 2 jaar zijn deze met 382 miljard dollar toegenomen.”
“Ons voedselsysteem houdt al jarenlang structurele ongelijkheid in stand, zorgt dat kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden verarmen, laat miljoenen mensen honger lijden en tast het klimaat aan. Het is gemakkelijk om de huidige wereldwijde voedselcrisis te wijten aan de oorlog in Oekraïne of de pandemie maar ons voedselsysteem is al veel langer zeer kwetsbaar. We kunnen de vicieuze cirkel van honger en stijgende voedselprijzen niet doorbreken zonder de diepe ongelijkheid van het voedselsysteem zelf aan te pakken. We hebben een rechtvaardiger en duurzamer mondiaal voedselsysteem nodig - een systeem dat ten dienste staat van de planeet en miljoenen mensen, in plaats van een handvol grote agro-industrieën, “aldus Meijer.
Bron: Oxfam Novib
Laatste nieuws
-
26 apr Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemenië
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan