Carrefour en Auchan worden in Italië verdacht van belastingfraude

MILAAN - Carrefour en Auchan worden in Italië verdacht van grootschalige belastingfraude. De supermarktketens zouden via valse facturen bijna 2 miljard euro aan belastingen hebben ontdoken.

Het parket van Milaan opent een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij onder andere Carrefour en Auchan. De Italiaanse Carrefour-dochter GS en onderdeel van Auchan Margherita Distribuzione worden ervan verdacht tussen 2015 en 2019 voor 1,8 miljard euro aan belastingen te hebben ontdoken door valse facturen te maken. Daarnaast zouden de supermarktketens ook nog eens voor 260 miljoen euro aan BTW hebben ontdoken, via een complex netwerk aan buitenlandse bedrijven.

Zo’n 33,8 miljoen euro is al in beslag genomen bij GS, bij Auchan namen de autoriteiten 26,2 miljoen euro in beslag, aldus het Italiaanse persbureau Ansa. Negen mensen zijn onder huisarrest geplaatst, onder wie een ex-directeur en ex-operationeel directeur van Carrefour Italia. Een voormalig inkoper van Auchan zou als compensatie voor de vermeende fraude twee elektrische fietsen, buitenlandse reizen, andere geschenken en kaartjes voor voetbalwedstrijden hebben ontvangen, aldus de politie.

Hoewel alle verdachten ontkennen, heeft Carrefour Italia ondertussen een intern onderzoek ingesteld. De supermarktketen zegt zijn volledige medewerking te verlenen aan de Italiaanse gerechtelijke autoriteiten en alle nodig informatie beschikbaar te stellen. Ook groothandel Miti wordt aan een onderzoek onderworpen.





Laatste nieuws