Gastronomie heeft sleutelrol bij oplossen globesity

22-09 06:03 | bron: FoodPro Network

WAGENINGEN - De sector Gastronomie is in coronatijd weggezet als niet-essentieel. Ten onrechte, bepleit programmamanager Astrid Kühlkamp: “Gastronomie kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van globesity, de wereldwijde pandemie van overgewicht.”

Astrid ontwikkelt leertrajecten voor professionals en heeft een achtergrond in de voedingsindustrie. De samenhang tussen wetenschap, zorg en bedrijfsleven is haar evident. “Ik vind het belangrijk dat een cursus, event of opleiding écht iets toevoegt aan de dagelijkse praktijk van een werkende. Tijdens het ontwikkelen van de cursus Gastronomic Science for Future Food voor werkende professionals uit de foodsector, bedacht ik dat gastronomie een rol kan spelen bij het aanpakken van maatschappelijke issues, zoals globesity. En zo zijn er meer kansen, die de nieuwe generatie foodies kan pakken.”

Eetsnelheid

Door het lezen van een artikel van smaakprofessor Kees de Graaf in Voedingmagazine (nr. 2, 2021) met de kop ‘Eten met smaak in de strijd tegen overgewicht’ en het bekijken van de inaugurele rede van Prof. Markus Stieger, die ingaat op smaak, kauwgedrag en verzadiging, viel bij Astrid het kwartje: “De toegenomen eetsnelheid blijkt sterk samen te hangen met het ontstaan van het hele probleem van overgewicht. Als je snel veel calorieën naar binnen werkt – wat je doet met junkfood als donuts, milkshakes en candy bars - is dat een recept voor het kweken van overgewicht. Zeker als daarnaast steeds minder bewogen wordt. Door in de horeca mensen ‘less is more’ te laten ervaren en mogelijke opties te onderzoeken om gasten na hun restaurantbezoek ook verder te helpen bij het bewuster waarnemen van smaken, moet het mogelijk zijn om iets te doen aan het verlagen van de eetsnelheid.”

Evolutionair gezien is het ontstaan van de huidige globesity terug te voeren op het ontdekken van vuur voor de voedselbereiding, legde Prof. Markus Stieger uit in zijn rede. Dit is de basis van de huidige processed foods. Astrid: “Sinds die tijd zijn onze kiezen kleiner geworden. Als we zo doorgaan met het haast voorgekauwde voedsel, hebben we over een eeuw helemaal geen kiezen meer nodig.”

Horeca creëert bewustzijn

Waar het probleem is ontstaan, ligt ook één van de oplossingen: weer terug naar zo min mogelijk bewerkt voedsel en terug naar het kauwen voor een goede smaakbeleving, goede vertering en het terugdringen van overgewicht. Met pure, smaakvolle én volwaardige producten, die bij voorkeur ook nog eens duurzaam zijn. De horeca kan de maatschappij weer leren om de balans te vinden tussen bewust genieten van eten en drinken, zonder overconsumptie, met minimale schade aan mens, dier en planeet.

Astrid: “Mijn collega Liesbeth Vallinga en ik hebben ongelofelijk veel zin om onder begeleiding van dr. Guido Camps, praktijksprekers én start-ups met een groep van minimaal 20 mensen uit de gastronomie te brainstormen. We gaan samenwerken aan manieren waarop we gasten kunnen verleiden om langzamer te eten en ook deze lijn thuis door te zetten. Dat kan uitkomen op nadenken over soorten gerechten, de volgorde en manier van aanbieden, andere opzet van menukaarten, maar ook educatie aan gasten over smaak, producten, sociale interactie. Denk ook aan het nog meer dan nu gebruik maken van de knapperige structuren en natuurlijke, veelal zoete smaken van groente, fruit en peulvruchten zoals Nederlandse lupinebonen, in combinatie met bijvoorbeeld vetten, oliën en eiwitbronnen. Niet dat chefs zendelingen moeten worden, maar wel dat ze hun liefde voor en kennis over gerechten nog beter inzetten om maatschappelijke meerwaarde te bieden. Dat is waar nu om gevraagd wordt en ik ben reuze benieuwd wie met ons samen die handschoen gaat oppakken!”

Voor meer informatie over het programma kijk hier: https://www.wur.nl/en/show/Blended-Course-Gastronomic-Science-for-Future-Food-.htm

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
27 sep Albert Heijn Foundation bestaat 15 jaar
27 sep David Cutter nieuwe Chief Supply Chain Officer FrieslandCampina
27 sep Voedingscentrum: deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout
27 sep Violetta van Proast verkozen tot Beste Noviteit 2022
27 sep Flink meer zelfstandig werkende diëtisten
27 sep Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
27 sep Training: Masterclass BRC Global Standard Food Saferty Issue 9
26 sep Rabobank: Consumentenprijs zuivelproducten fors gestegen
26 sep Consumentenbond wil meer informatie van supermarkten over vers afgebakken broodjes
26 sep Brand stopt met grootschalige bierproductie in Wijlre
26 sep Unilever-topman Alan Jope gaat eind volgend jaar met pensioen
26 sep FruitMasters stopt per 1 januari 2023 met de klokverkoop
26 sep Kinderen krijgen bibliotheekpas bij Happy Meal
26 sep Kennis event Hygiëne levensmiddelenproductie: Design, Reiniging & Allergenenmanagement'
26 sep Stappenplan Ketenborging
26 sep Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van Jumbo
23 sep Gemiddelde omzetgroei mkb in maand tijd gehalveerd 
23 sep Tönnies gaat flink reorganiseren
23 sep 7 tips voor betere Food & Beverage inkoopprocedures
23 sep Kabinet wil afschaffen btw op groenten en fruit niet vervroegen
23 sep Tweede Kamer wil gratis lunch op scholen in kwetsbare wijken
23 sep Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
23 sep Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
22 sep Autogrill en Too Good To Go werken samen tegen voedselverspilling op Brusselse luchthaven
22 sep Pieter Pot lanceert eigen bestelapp
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?