Consumentenbond: ‘Enorm veel gesjoemel met eten’

27-09 10:28 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG – De Consumentenbond heeft een grootschalig onderzoek laten uitvoeren naar voedselfraude bij retailers en in de horeca. In ruim 20 procent van de gevallen bleek er met het eten gesjoemeld te zijn. Aldus het het oktobernummer van de Consumentengids.

In totaal liet de Consumentenbond ruim 150 producten testen, onder meer door dna-analyse. De uitkomst is dat in 21 procent van de gevallen iets niet in orde was. De bond noemt ook een aantal voorbeelden. ‘Lamsvlees is bij restaurants en slagers in bijna de helft van de gevallen niet 100 procent lamsvlees, maar bestaat minstens uit 40 procent ander vlees.’ De Consumentenbond haalt ook extra vergine olijfolie aan. ‘De inhoud van de flessen komt regelmatig niet overeen met wat op de verpakking staat. Verder blijken sommige soorten oregano, manukahoning en lekkerbekjes van kabeljauw niet oké. We vonden minderwaardige of goedkopere vervangers in plaats van de beloofde producten’, aldus de Consumentenbond in het artikel.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar iets krijgt wat geen lamsvlees bevat. Of dat je oregano denkt te kopen en vervolgens vooral olijvenblaadjes over je eten strooit. Of je koopt extra vergine olijfolie of manukahoning, maar wordt afgescheept met producten van veel mindere kwaliteit. Ons onderzoek toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden.’

In 2013 presenteerde de Consumentenbond zeven maatregelen tegen voedselfraude. Combée: ‘Enkele daarvan zijn opgevolgd, maar er valt nog veel te verbeteren. Wij blijven pleiten voor bijvoorbeeld verplichte checks op authenticiteit en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.’

Naast het laboratoriumonderzoek vroeg de Consumentenbond ook ruim 1000 consumenten naar hun mening over voedselfraude. Tweederde van de ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken over voedselfraude. Consumenten geven verder aan dat betere en frequentere controles in combinatie met strengere regelgeving kunnen helpen bij het aanpakken van voedselfraude.

Diverse retailers en fabrikanten krijgen er flink van langs.

Bekijk het artikel van de Consumentenbond hier.



Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
21 aug 15 nieuwe vestigingen voor snelst groeiende supermarktketen Vomar
21 aug Zuivel, vlees en vis flink duurder
21 aug Walmart blijft groeien
21 aug Albert Heijn roept biologische geitenkaas terug
21 aug Walmart zet winkelmedewerkers in als bezorgers
21 aug Vacature: Manager Quality Assurance
18 aug Boer: “Delhaize zal een beetje van zijn vrijheid kwijtraken”
18 aug Europese Unie bespreekt fipronil schandaal begin september
18 aug FrieslandCampina verkoopt maker Appelsientje
18 aug Britse toezichthouder geeft goedkeuring voor pubdeal Heineken
18 aug Zeeuwse bolussen naar Zuid-Korea
18 aug 18 oktober: BRC Global Standard-Food Safety
17 aug Fipronil-onderzoek kabinet nog dit jaar gereed
17 aug Overname Uniekaas is rond
17 aug Waarom de nieuwe wervingssite van Lidl géén vacatures heeft
Poll
Binnen 10 jaar is de kassaloze supermarkt de standaard
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie