'Datasysteem Wageningen Food & Biobased Research het beste'

WAGENINGEN - Data interpreteren, ontsluiten en koppelen, ook wel ontologie genoemd. De Ontology of Measurements van Wageningen Food & Biobased Research kan het allemaal. Het presteert daarmee het beste van alle soortgelijke systemen ter wereld, aldus Duits onderzoek.

Een ontologie kan gezien worden als een woordenboek voor computers. Ontologie geeft betekenis aan getallen, woorden en hun onderlinge relaties. Daarnaast helpt ontologie softwareprogramma’s om data uit verschillende bronnen te ontsluiten, te koppelen en te interpreteren.

De OM-ontologie van Wageningen Food & Biobased Research maakte het onder andere mogelijk om apps met personalized recepten tot systemen om de houdbaarheid van verse groente en fruit te voorspellen. 

Volgens Jan Top, senior onderzoeker Food Informatics bij Wageningen Food & Biobased Research is ontologie een eerste stap in de ontsluiting van data. “Maar ontsluiten heeft alleen zin als de kennis die nodig is om met de data goed beslissingen te nemen gemodelleerd wordt.” In Wageningen wordt de eigen OM-ontologie vaak gecombineerd gebruikt met andere ontologieën. “Dat doen we bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van apps die recepten aanpassen aan wat consumenten met een voedselallergie wel en niet mogen eten”, aldus Tops.

Volgens onderzoek van de Duitse Universiteit van Jena is de OM-ontologie van Wageningen Food & Biobased de beste ter wereld.

Bron: Wageningen Food & Biobased Research





Laatste nieuws