TIP: Blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen in de voedingsindustrie. Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief.

Aanmelden

Het FoodPro netwerk

FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network! Registreer nu.

Registreren

Of volg ons      

Het juiste sterilisatie- of pasteurisatie proces bepalen

24-04 06:03 | bron: FoodPro Network

HENGELO - De sterilisatie of pasteurisatie is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel in het productieproces. Je wilt er namelijk voor zorgen dat het product geen micro-organismen meer bevat die bederf en/of ziekte kunnen veroorzaken, en dat de consument het product veilig kan gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat smaak en textuur behouden blijven. 

Het product in een verpakking kan niet worden beschouwd als een uniforme massa met een gelijkmatige temperatuur. Warme vloeistof stijgt op in de verpakking en zal hierdoor gaan circuleren. Door dit circuleren ontstaat er een zogenaamde “cold spot’’. (Zie afbeelding) Het koudste punt in een product kan met kerntemperatuurmetingen op verschillende posities proefondervindelijk worden vastgesteld.

Deze coldspot ligt in ieder product op een ander punt en is o.a. afhankelijk van factoren als viscositeit. Het is belangrijk om precies op de coldspot de temperatuur te meten. Wanneer dit punt de juiste temperatuur heeft bereikt kun je vaststellen dat het product steriel is, maar verwarm je te veel dan kunnen smaak en textuur verloren gaan. Onvoldoende verwarmen zorgt ervoor dat nog niet alle ziekteverwekkers zijn afgedood. 

Bij de pasteurisatie en sterilisatie van voedingsmiddelen vormt de F-waarde het belangrijkste verhittingscriterium voor voedselveiligheid en houdbaarheid. De voorgeschreven F-waarde is de verhittingstijd nodig om een bepaald gewenst eindresultaat te bereiken en deze moet bij elk verhittingsproces aantoonbaar worden gehaald. 

Voor veel bedrijven is het lastig om het juiste verhittingsproces te bepalen en/of te valideren. Daarnaast rijst de vraag wat er gebeurt bij wisselende procesvariabelen en wat je hier vooraf aan kunt doorrekenen. Daarvoor biedt Ellab Food Technology trainingen aan. In deze trainingen leert u het koudste punt vinden, de F-waarde berekenen en het juiste verhittingsprogramma op te stellen. Bekijk ons trainingsaanbod en neem contact met ons op via +31 074 205 1234.Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
26 apr Moederbedrijf van bestelsite Foodora groeit flink
26 apr Liefst 79 Belgische supermarkten Lidl hebben te maken met spontane stakingen
26 apr INTRAFOOD:18 Vakbeurs voor ingrediĆ«nten voor de voedingsindustrie
26 apr HACCP. Voor veilig voedsel
26 apr Cold chain Seminar
26 apr 20 juni: Workshop: Social Media in de voedingsindustrie
26 apr Vacature: Quality Assurance Manager bij Van Loon Vlees
25 apr Milka neemt deel aan duurzaamheidsprogramma
25 apr Ook Belgische investeerder betrokken bij overname margarinetak Unilever
25 apr Slechts 4 op de 10 kinderen eten genoeg groente en fruit
25 apr HandhygiĆ«ne richtlijnen in de voedingsindustrie
25 apr Scherpere EU voedselcontroles: zijn dit voldoende maatregelen?
25 apr 15 mei: Allergenenbeheersing met VITAL
24 apr Coca-Cola ziet omzet suikervrije producten groeien
24 apr Ierland mag frisdranktaks heffen
Poll
De NVWA zou meer bevoegdheden moeten krijgen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie