Het juiste sterilisatie- of pasteurisatie proces bepalen

24-04 06:03 | bron: FoodPro Network

HENGELO - De sterilisatie of pasteurisatie is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel in het productieproces. Je wilt er namelijk voor zorgen dat het product geen micro-organismen meer bevat die bederf en/of ziekte kunnen veroorzaken, en dat de consument het product veilig kan gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat smaak en textuur behouden blijven. 

Het product in een verpakking kan niet worden beschouwd als een uniforme massa met een gelijkmatige temperatuur. Warme vloeistof stijgt op in de verpakking en zal hierdoor gaan circuleren. Door dit circuleren ontstaat er een zogenaamde “cold spot’’. (Zie afbeelding) Het koudste punt in een product kan met kerntemperatuurmetingen op verschillende posities proefondervindelijk worden vastgesteld.

Deze coldspot ligt in ieder product op een ander punt en is o.a. afhankelijk van factoren als viscositeit. Het is belangrijk om precies op de coldspot de temperatuur te meten. Wanneer dit punt de juiste temperatuur heeft bereikt kun je vaststellen dat het product steriel is, maar verwarm je te veel dan kunnen smaak en textuur verloren gaan. Onvoldoende verwarmen zorgt ervoor dat nog niet alle ziekteverwekkers zijn afgedood. 

Bij de pasteurisatie en sterilisatie van voedingsmiddelen vormt de F-waarde het belangrijkste verhittingscriterium voor voedselveiligheid en houdbaarheid. De voorgeschreven F-waarde is de verhittingstijd nodig om een bepaald gewenst eindresultaat te bereiken en deze moet bij elk verhittingsproces aantoonbaar worden gehaald. 

Voor veel bedrijven is het lastig om het juiste verhittingsproces te bepalen en/of te valideren. Daarnaast rijst de vraag wat er gebeurt bij wisselende procesvariabelen en wat je hier vooraf aan kunt doorrekenen. Daarvoor biedt Ellab Food Technology trainingen aan. In deze trainingen leert u het koudste punt vinden, de F-waarde berekenen en het juiste verhittingsprogramma op te stellen. Bekijk ons trainingsaanbod en neem contact met ons op via +31 074 205 1234.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Gemuteerd voedsel kan via Canada toch naar Nederland
21 jan Geen EU-onderzoek naar fraude Nederlandse pulsvisserij
21 jan Vleeskennis compleet: terug naar de basis
21 jan Foodfotografie op locatie bij de klant
21 jan Leer de geheimen van healthy food design
18 jan Mercadona, ondanks jaren negentig website, online de grootste supermarkt van Spanje
18 jan Mondelez maakt al zijn verpakkingen recyclebaar
18 jan Moederbedrijf Thuisbezorgd ziet omzet in 2018 flink stijgen
18 jan Zoutmonitor: vooral minder zout in industriebrood
18 jan Bied op duizenden machines voor de voedings- en drankenindustrie
18 jan Zero Waste Food Shop weegschalen (video)
17 jan Elke 15 uur een nieuwe vestiging van Starbucks in China
17 jan Lamb Weston / Meijer boekt vooruitgang in duurzaamheidsstrategie
17 jan Twee op de vijf Nederlanders zijn in 2018 minder vlees gaan eten
17 jan McDonald's verliest alleenrecht op merknaam Big Mac
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?