Aviko zette stappen in verduurzaming

Aviko heeft het Duurzaamheidsverslag over 2023 gepubliceerd. Aviko meldt daarin onder andere de installatie van een e-boiler in de fabriek in Venray, waarmee minstens 25% van de jaarlijkse stoomproductie nu van elektriciteit komt. Ook werden stappen gezet om het waterverbruik op de locaties te verminderen. Het percentage telers met een duurzaamheidscertificering FSA Gold nam toe van 33% naar 69%.

Aviko wil de CO2-emissie via de eigen bedrijfsactiviteiten tegen 2030 met 45% hebben verminderd ten opzichte van 2018. Op lange termijn wil Aviko CO2-neutraal opereren. In 2023 werden ook de scope 3 emissies volledig in kaart gebracht, zodat ook gewerkt kan worden aan verlaging van de emissie in de hele toeleveringsketen.

Naast de e-boiler zijn in 2023 in Venray ook afblaas-condensoren geplaatst. In de fabriek in Warffum werd een warmtepomp geïnstalleerd. Aviko kon substantiële besparingen op gas realiseren door hergebruik van stoom. Een ander onderdeel van de energietransitie is het maximaliseren van het gebruik van biogas. Op de locatie in Steenderen is de hoeveelheid beschikbaar biogas aanzienlijk groter geworden door een optimalisatie van de waterzuivering.

Om het waterverbruik te reduceren installeerde het bedrijf een nieuw recirculatiesysteem. Dit nieuwe systeem maakt het mogelijk om 90% van het waswater te hergebruiken.

Het volledige Duurzaamheidsverslag 2023 staat op de website van Aviko.

Meer over


Laatste nieuws