ABN AMRO ziet kansen in voedingsexport naar Duitsland

bron: FoodPro Network
Export naar Duitsland vormt een aantrekkelijke groeistrategie voor Nederlandse voedingsproducenten. Met een bevolking van 84 miljoen inwoners biedt Duitsland een enorme consumentenmarkt. Met een relatief klein productportfolio bij een enkele supermarktformule, kan daarom al snel een aanzienlijke omzet worden gerealiseerd, aldus Rob Morren, sectordeskundige van ABN AMRO.
Huishoudens in Duitsland besteden relatief minder inkomen aan voedsel dan in Nederland en de rest van Europa. Zo gaan in Duitsland gemiddeld 11,7% van de totale gezinsuitgaven naar voedsel. In Nederland is dat 12,7%. In welvarende en grote stedelijke gebieden is er meer vraag naar premium producten, terwijl in gebieden met lagere inkomens, discounters domineren.
Smaak en gezondheid zijn belangrijk voor de Duitse consument. Pas daarna volgen aspecten zoals gemak, duurzaamheid en prijs. In de afgelopen vier jaar is de Duitse consument veel meer waarde gaan hechten aan prijs, blijkt uit een consumentenonderzoek dat Panelwizard in opdracht van ABN AMRO in 2021 en 2025 heeft uitgevoerd onder meer dan 1.000 Duitse consumenten. In Duitsland stegen de voedselprijzen in vier jaar 28%
Tegelijkertijd is er een groep Duitse consumenten die ondanks de gestegen prijzen wel de mogelijkheid heeft om meer duurzame producten en bijvoorbeeld gemaksproducten te kopen. Nederlandse leveranciers die voldoende kunnen aantonen dat hun producten meer toegevoegde waarde bieden dan concurrenten, bijvoorbeeld op smaak en kwaliteit tegen een gunstige prijs, kunnen bij deze groep succesvol zijn. Het vertrouwen van Duitse consumenten in Nederlands voedsel, wat betreft gezondheid en de productie met oog voor mens en milieu, is de afgelopen jaren gegroeid.
Duitse retailers staan bekend om hun harde onderhandelingstechnieken en focus op prijs, aldus Morren. Jaarlijks tenderen voor een lage prijs is ook voor leveranciers met een langdurige strategische relatie de regel. Eenmaal binnen is feilloze logistiek richting de distributiecentra belangrijk om te blijven leveren. Een gedegen voorbereiding in productie en vervoer is daarom essentieel. Door de enorme omvang van de Duitse markt kan een succesvolle productintroductie om snelle opschaling in grote aantallen vragen.
Laatste nieuws
-
03 jul Arla investeert 59,4 miljoen in extra productiecapaciteit voor roomkaas
-
03 jul Jumbo merkt dat nieuwe koers werkt, hogere omzet en meer klanten
-
03 jul Danone rondt de overname van Kate Farms af
-
03 jul Douwe Egberts in conflict met supermarkten
-
03 jul Leveranciersbeheersing in 3 stappen
-
03 jul 6 tactieken om kosten te besparen met voedselproductie software
-
02 jul Grote bedrijven spreken af gerecycled plastic in te kopen
-
02 jul Minder omzet Vion
-
02 jul ABN AMRO ziet kansen in voedingsexport naar Duitsland
-
02 jul Peka Kroef bespaart fors op gasverbruik dankzij innovatieve samenwerking
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan