Bespaar tijd en kosten met de listeria alles-in-één test!

BORNE - Afgelopen jaren heeft het NVWA helaas moeten constateren dat veel vlees- en visverwerkers in de voedingsindustrie niet voldoen aan de gestelde eisen voor listeria onderzoek. Vlees- of visverwerkers moeten regelmatig monsters nemen om producten te testen op listeria. Voor veel bedrijven is dit een lastig te beheersen proces en valt ook het registreren van de uitslagen niet mee. Als kennispartner op het gebied van voedselveiligheid ondersteunt Gullimex bedrijven in de voedingsindustrie en adviseert over de beste oplossingen.

Direct actie ondernemen door Listeria testen zelf uit te voeren

Hoewel laboratorium onderzoeken verplicht zijn, adviseert Gullimex ook zelfstandig listeria testen uit te voeren. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van de Insite Listeria test van Hygiena. Uit onderzoek blijkt dat de testen van Hygiena het beste scoren op het gebied van gevoeligheid en reproduceerbaarheid. Dit geldt ook voor de Insite listeria test.

De test helpt sneller te kunnen handelen en het aantal laboratorium onderzoeken sterk te reduceren. Met het testmedium is er al een positief resultaat na 24 uur en een geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd. Het testmedium verkleurt zwart bij aanwezigheid van listeria. De gewenste informatie is sneller voor handen dan bij laboratorium onderzoeken, zodat sneller overgegaan kan worden tot batch vrijgave. Bovendien kan er bij negatief resultaat sneller ingegrepen worden om terugroepacties en eventuele imagoschade te voorkomen.

Voedselveiligheid behelst meer dan alleen listeria onderzoek

Behalve listeria is het meten en registeren van temperatuur ook een belangrijk aspect binnen de richtlijnen voor voedselveiligheid. Met een eigen ServiceCenter biedt Gullimex de mogelijkheid meetinstrumenten zoals voedselthermometers en temperatuurloggers te laten kalibreren. Alle meetinstrumenten worden voorzien van een ISO kalibratiecertificaat en voldoen daarmee aan de strenge voorschriften van HACCP en uw hygiënecode. Zodoende komt u bij controles van het NVWA niet voor onaangename verassingen te staan.

Kruisbesmetting met voedselthermometer voorkomen

Behalve de persoonlijke hygiëne is er ook ruimte voor verbetering bij het reinigen en desinfecteren van gebruikte instrumenten. Wordt er gebruik gemaakt van een voedselthermometer voor het verplichte onderdeel "meten en registreren"? Dan dient de insteekvoeler van het meetinstrument na elke meting gereinigd te worden met voelerreinigingsdoekjes om kruisbesmetting te voorkomen.





Laatste nieuws