IJsverkoop Unilever dwars gezeten door tegenvallend zomerweer

ROTTERDAM - Unilever heeft in het afgelopen kwartaal door tegenvallend zomerweer in Europa minder ijs verkocht dan een jaar eerder. Unilever had daarbij ook last van de effecten van natuurgeweld in met name Noord-Amerika en van negatieve wisselkoerseffecten.

De producent van onder meer Ben & Jerry's en Magnum zag zijn opbrengsten in die divisie met 6,7 procent krimpen. De winstgevendheid van die divisie liep wél op, onder meer door nieuwe producten zoals een kuipje met Magnum-ijs te introduceren.

Financieel topman Graeme Pitkethly verwacht op korte termijn geen verbetering van de marktomstandigheden, met name in Europa en andere ontwikkelde markten. Hij wijst wel op de groei in opkomende markten. ''Ook houden we onze groeiverwachtingen op peil, dus dat moet de markt vertrouwen geven", aldus de financieel topman van de voedingsmiddelengigant.

Totale omzet loopt iets terug

De afgelopen maanden deed Unilever een aantal aanvullende overnames. Zo werden theemerk Pukka, ijsmaker Weis en cosmeticabedrijven Beauty Bakery en Carver overgenomen. Volgens Pitkethly zullen de aankopen op termijn zorgen voor een sterkere groei van het bedrijf.

De totale omzet van de Brits-Nederlandse voedingsgigant liep in de afgelopen drie maanden terug met 1,6 procent tot 13,2 miljard euro. De omzet bleeft iets acher bij de verwachting van analisten. Unilever maakte geen winstcijfers bekend.

Op autonome basis groeide de onderliggende omzet met 2,6 procent aan, waar analisten rekenden op 4 procent. Voor heel het jaar denkt Unilever dat deze opbrengsten zullen groeien met 3 tot 5 procent.

Extra verkoopdag

''Als we één extra verkoopdag hadden gehad dan hadden we de verwachtingen gehaald", aldus Pitkethly. ''We gaan ervan uit dat de markt zal reageren op de tegenvaller, maar als beleggers de regen en orkanen laten inzinken dan zullen ze het wel begrijpen."

Unilever liet daarnaast weten dat de voorbereidingen voor het verkopen van de margarinetak op schema liggen. 

Bron: ANP





Laatste nieuws