Hoe veilig is ons voedsel?

SPIJKENISSE - Ondanks dat de voedselveiligheid in Nederland nog niet eerder zo goed is geweest, worden er dagelijks meldingen gemaakt van risicovolle producten die onze gezondheid kunnen schaden. Met betrekking tot Nederland worden deze meldingen voornamelijk door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gepubliceerd. Voor de voedingsmiddelenindustrie met ketens over de hele wereld zijn de meldingen die op de Europees niveau door de Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) worden gedaan een stuk belangrijker. Een inventarisatie van deze meldingen over de afgelopen twee jaar laat zien dat er een groot aantal risico’s zijn die steeds terugkeren. 

De meeste meldingen hebben betrekking op microbiologische besmettingen en risico’s zoals salmonella, E. coli en listeria. Daarnaast zijn er ook voornamelijk meldingen van pesticides, allergenen, mycotoxines en vreemde bestanddelen. Een voorbeeld van een recente melding is dat er pindameel gevonden is in gemalen chilli peper. Dit is niet de eerste keer dat er pindameel als opvulmiddel wordt gebruikt zoals is te lezen in dit rapport van het Joint Research Centre (JRC). Het is niet voor niets dat dit incident dan ook als serieus geclassificeerd wordt, aangezien dit voor mensen met een pinda allergie een zeer groot risico is. 

Wat ook opvalt in de RASFF analyse is dat de Ethylene Oxide (ETO) crisis lijkt bedwongen aangezien de meldingen hierover van 176 meldingen in 2021 zijn teruggelopen naar 29 meldingen in 2022. Dit heeft alles te maken met de uitgebreide controles die hier tegenwoordig in origine en als ingangscontrole worden uitgevoerd in laboratoria over de wereld. Alertheid en monitoring blijven hier vanzelfsprekend uiterst belangrijk.

De meldingen over microbiologische verontreinigingen, pesticides en metalen worden frequent in monitoringsprogramma’s meegenomen. Toch worden de meldingen niet minder en blijven gedurende de jaren relatief gelijk. Zou dit kunnen beteken dat er te weinig wordt gecontroleerd of dat we deze risico’s niet serieus genoeg nemen?
We helpen u graag om het hoge niveau van voedselveiligheid nog hoger te tillen voor ieders gezondheid. Neem hiervoor contact op met onze specialisten via nl.HN.FOOD.sales@SGS.com


Meer lezen over wat SGS kan betekenen voor jouw bedrijf?
Bekijk onze webinar over risico beperking AI-based models in food safety risk detection - Will this be the future
Bezoek ons op het GFSI congress

 

Bron: SGS - partner FoodPro Network



Laatste nieuws