Ons eten in 2030: softwareontwikkelaar werpt blik op de toekomst van voedselproductie

HEEMSKERK - Volgens KING Software zijn er in de toekomst veel ontwikkelingen te verwachten op het gebied van de productie, verpakking en distributie van voedsel.  Als ontwikkelaar van ERP-oplossingen voor de voedingssector, met specifieke functionaliteiten zoals traceerbaarheid, heeft het bedrijf onderzoek gedaan naar huidige trends die al richting geven aan hoe we in 2030 met voedsel om zullen gaan.

Trend 1: De groeiende economie en een groeiende bevolking

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de groeiende economie en toename van de bevolking, die ervoor zorgen dat bedrijven steeds sneller op zoek moeten naar grondstoffen buiten hun eigen grenzen. Dit kan leiden tot uitdagingen voor de voedselsector, maar KING Software ziet ook kansen voor automatisering om een groot deel van het werk over te nemen. "Juist door de kracht van automatisering te omarmen, kunnen bedrijven beter anticiperen op de groei en de veranderingen binnen deze sector", aldus de softwareontwikkelaar.

De concurrentie in de voedselsector neemt toe en bedrijven moeten steeds efficiënter werken om te kunnen concurreren op prijs, omvang en invloed. Het is een grote uitdaging om meer te produceren met minder werk en om voedsel betaalbaar te houden. Prijzen zullen waarschijnlijk stijgen en schommelen door de stijgende wereldvraag naar voedsel, internationale concurrentie, fluctuerende en stijgende grondstofprijzen en de beperkende westerse markt. Dit zet de voedingssector onder druk en alle partijen zullen oplossingen moeten zoeken om deze uitdagingen het hoofd te bieden. “Door nu al te anticiperen op de veranderingen die ons te wachten staan, heb je meer grip op je bedrijfsprocessen en leer je goed welke kansen je nog kunt benutten”

Trend 2: Transformatie van voedselaankopen en consumentenkeukens

Een andere trend die zij zien, is de groei van online aankopen van voedsel en de opkomst van de consumentenkeuken. “Technologie zal een belangrijke rol spelen om aan de vraag naar duurzaam voedsel te voldoen. Dit geldt niet alleen voor de productie en distributie, maar ook voor de consument thuis. Technologie zal consumenten in staat stellen om bewuster te eten en te bepalen waar hun voedsel vandaan komt, waardoor ze betere keuzes kunnen maken voor hun gezondheid en het milieu", stelt het bedrijf.

Trend 3: Voedselketen in dienst van de consument

Om de behoeften van de consument beter te kunnen sturen, zal de voedselketen meer moeten draaien om de vraag en minder door het aanbod. Fabrikanten zullen daarom meer aandacht moeten besteden aan smaken, comfort, levensduur en gezondheid. “Als producent is het vooral belangrijk om goed te luisteren naar wat de consument wil. . KING ERP voor food kan hierbij helpen door het bieden van foutloze productieprocessen, het vastleggen van receptuur, het toekennen van THT-datums en de mogelijkheid om snel te traceren in iedere stap van het proces.”

KING Software gaat de toekomst echter met vertrouwen tegemoet. "We zien nu al hoe onze oplossingen het verschil maken voor duizenden ondernemers, ook binnen de specifieke behoeftes van de voedingsindustrie. We willen hieraan blijven bijdragen door onze oplossingen steeds verder uit te breiden, om zo ondernemers te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Nu, in 2030 en nog lang daarna"

Ontdek alle 6 trends die de KING Software heeft onderzocht in het blog "6 trends waarmee we de voedingssector in 2030 kunnen voorspellen".

 

Bron: KING Software - partner FoodPro Network

Meer over


Laatste nieuws