Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden

bron: FoodPro Network
PARIJS - Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden. De Duitse Minister voor Consumentenbescherming Steffi Lemke wil met een nieuwe verpakkingswet optreden tegen verborgen prijsverhogingen in de supermarkten. Verpakkingen van hetzelfde formaat met een verminderde inhoud zouden verboden worden, net als grotere verpakkingen met dezelfde inhoud. “Hier worden consumenten misleid”, aldus de minister tegen Handelsblatt. Ook op het gebied van afvalpreventie wil ze krimpflatie aanpakken.
In Frankrijk is het economieminister Bruno Le Maire die een verbod wil opleggen. Le Maire vond meteen steun bij premier Elisabeth Borne. Vanaf november willen ze eisen dat producenten veranderingen in de inhoud steeds expliciet op het etiket vermelden. De premier volgt daarin het voorbeeld van Carrefour, die sinds vorige week stickers plakt op voedingsproducten van A-merken waarvan de inhoud is gewijzigd. Carrefour wil consumenten zo waarschuwen tegen krimpflatie.
In beide landen is een wetsvoorstel in de maak, maar de reacties zijn verdeeld. Vooral uit liberale hoeken klinkt dat de maatregel onnodig is, terwijl krimpflatie volgens de producenten zelf ook erg beperkt blijft. Jean-Philippe André, hoofd van de Franse voedingsfederatie ANIA, stelde eerder dat het amper om 0,2% van het aanbod gaat.
Laatste nieuws
-
08 dec Nissui verkrijgt meerderheidbelang in Maxima Seafood
-
08 dec McDonald’s wil concurrentie aangaan met Starbucks
-
08 dec The Greenery stopt activiteiten in Breda begin 2024
-
08 dec Nestlé kan via enzymatisch proces suikergehalte in reeks producten verlagen
-
08 dec Whitepaper zout- en suikerreductie: 4 criteria voor succesvol reduceren
-
07 dec Delhaize test elektrische bestelwagen in Brussel
-
07 dec Danone wil koekjesmerk Michel et Augustin aan Ferrero verkopen
-
07 dec Nederlander kocht 2,4 procent minder voeding in oktober
-
07 dec Eurostat publiceert Kerncijfers over de Europese voedselketen
-
07 dec Voedingsmiddelengroothandels zetten 2% meer om in derde kwartaal 2023