Pathogeen isolaten leiden tot nog veiligere voeding

Volgens het RIVM is sinds 2016 het aantal voedsel gerelateerde uitbraken verdubbeld ondanks de General food law (178/2002) die al meer dan 20 jaar oud is. Oorzaak van deze uitbraken zijn ziekte-verwerkers zoals bv Salmonella, E-coli, Campylo-bacter, Listeria, Norovirus en STEC. In 2022 was er in Europa zelfs het hoogst aantal zoönose gerelateerde doden (zie EFSA report).

Bedrijven doen daarom onderzoek naar deze pathogenen in hun grondstoffen, eindproducten en productie omgeving. Aan de hand van resultaten van positieve omgevingsmonsters kunnen zij gericht acties ondernemen om de productie van de levensmiddelen veiliger te maken. Isolaten van deze stammen kunnen verder worden gebruikt om na te gaan of er bijvoorbeeld sprake is van een introductie van buitenaf of een opvlamming van een hardnekkige huisflora. Ontwikkelingen in technieken zoals WGS en NGS bieden hiervoor steeds meer informatie om uitdagingen aan te gaan en oplossingen te vinden. Op basis van de general foodlaw is het ook verplicht deze isolaten te bewaren. De interpretatie hiervan is oa beschreven in infoblad 85 van de NVWA en in verordening 2003/99 in artikel 6

Brononderzoek

Het bewaren van het isolaat biedt de mogelijkheid om het nauwkeurig te kunnen identificeren en karakteriseren, zodat potentiële bronnen van uitbraken sneller kunnen worden geïdentificeerd.  Met behulp van DNA-sequencing kan vervolgens het complete DNA van de gevonden bacteriestam in kaart worden gebracht. Hierbij kan worden onderzocht of besmette monsters sterk aan elkaar gerelateerd zijn. Dit helpt bij het opsporen van de besmettingsbron.

Het kan namelijk informatie verschaffen of het een bacteriestam is die vaker is aangetroffen bij een bedrijf in voedsel of omgevingsisolaten, of dat het om een nieuwe bacteriestam gaat. Daarnaast is het ook mogelijk om te controleren of de bacteriestam gerelateerd is aan bacteriestammen die op andere locaties zijn gevonden, en op basis hiervan zou je mogelijk de besmettingsbron kunnen achterhalen. De isolaten kunnen ook worden vergeleken met isolaten van patiŃ‘nten die door het RIVM worden bewaard. Hiermee kan worden aangetoond dat het isolaat wel of niet gerelateerd is aan isolaten van patiŃ‘nten. 

Het maken en bewaren van isolaten

Om van een positief pathogeen resultaat een isolaat te kunnen bewaren, zal het laboratorium eerst een reinstrijk moeten maken. Deze bacterie wordt hierbij overgebracht in een buis met speciale kraaltjes waaraan deze zich hecht.  Dit isolaat wordt daarna in het laboratorium diep gevroren bewaard bij -80 °C.  Voor verder onderzoek kan deze stam dan vanuit een kraaltje worden opgekweekt en worden verstuurd. 

De SGS microbiologische laboratoria hebben jarenlange kennis en ervaring en kunnen u hierbij helpen om het hoge niveau van voedselveiligheid nog hoger te tillen en hiermee het aantal voedsel gerelateerde uitbraken weer omlaag te brengen.

Neem hiervoor contact op met onze specialisten via NL.HN.FOOD.sales@SGS.com

 

Bron: SGS - partner FoodPro Network

Meer over


SGS

Laatste nieuws