ABN AMRO: 'Voedingssector heeft doorbraaktechnologieën nodig voor halen klimaatdoelen'

Het niveau van emissies aan broeikasgassen door de voedingssector in 1990 en 2022 is nagenoeg even hoog. Historisch gezien zijn de emissies in de sector jaarlijks met gemiddeld 0,2% afgenomen. De CO2-uitstoot van de voedingsindustrie nam wel af. In 2021 lag deze 12% lager dan in 1995 op 3,7 miljard kilogram. Dit is echter nog onvoldoende. Jaarlijks is een vermindering van de uitstoot van minimaal 6% nodig. De emissie van de voedingssector moet met circa 52% omlaag tot aan 2030. De sector heeft doorbraaktechnologieën nodig om de uitstoot zo sterk te verminderen, stellen analisten van ABN AMRO.

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft doorgaans een grote vraag naar verwarming en koeling. Hiervoor wordt in de voedingssector voornamelijk gebruik gemaakt van aardgas, elektriciteit en warmte. Het energieverbruik voor warmte is in de afgelopen decennia afgenomen, terwijl de productie is toegenomen. Dit is met name gelukt door de energie-efficiëntie te verbeteren. Het verbruik van aardgas en elektriciteit is echter nagenoeg constant gebleven.

Er bestaan grofweg drie manieren om de uitstoot in de eigen productie-omgeving omlaag te brengen: energie-efficiëntie, materiaal efficiëntie of vervanging van brandstoffen. Het vervangen van brandstoffen levert in termen van CO2 reductie het meeste op. Verder kan biogas, groen gas, waterstof of koolstofvrije elektriciteit zijn om warmte en stoom aan het verwerkingsproces te leveren.

In een basisscenario van ABN AMRO wordt ongeveer 43% van de 2.182 miljoen kilo CO2-equivalenten gereduceerd met beschikbare koolstofarme technologieën. Per saldo zal de uitstoot in dit scenario slechts met 10% worden verminderd. In een proactief scenario wordt veel reductie bereikt dan nodig om het doel voor 2030 te behalen. In dit scenario wordt ervan uitgegaan bedrijven blijvend investeren in verduurzaming en ook actief op zoek gaan naar nieuwe duurzame alternatieven.

Er is een enorme variatie in emissies binnen de sector. In het basisscenario gaan analisten van ABN AMRO ervan uit dat de gegenereerd warmte voorkomt uit het gebruik van schone brandstoffen, hernieuwbare energie en elektrificatie. Deze spelen in het meest proactieve scenario ook een belangrijke rol. Ondanks dat blijft er binnen de sector behoefte aan doorbraaktechnologieën die op grotere schaal de uitstoot van broeikasgassen reduceren in de periode 2030-2050.

Meer informatie is te vinden in de publicatie ESG & Economie van ABN AMRO.

Laatste nieuws