Legionella-onderzoek: het belang van risicoanalyse en watermonsters

Legionella, ook wel bekend als de veroorzaker van de veteranenziekte, is een bacterie die periodiek de kop opsteekt in nieuwsberichten. Zo ook weer in maart van dit jaar: Meer patiënten door legionella in het ziekenhuis: ‘Je kunt echt heel ziek worden van water’, zoals gerapporteerd door het Algemeen Dagblad op 12 maart 2024. Maar wat is legionella eigenlijk, en hoe kunnen we de risico's ervan beheersen? 

SGS staat in ieder geval klaar om volledige ondersteuning te bieden op het gebied van legionella-onderzoek, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het proces. Ontdek in dit artikel hoe SGS kan helpen bij het begrijpen en beheersen van de risico's die legionella met zich meebrengt.

Wat is Legionella?

Legionella is een bacterie die gedijt in vochtige omgevingen en zich onder gunstige omstandigheden snel kan vermeerderen. Deze omstandigheden worden voornamelijk aangetroffen in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius, en in aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van kleine waterdruppeltjes (aerosolen) die de bacterie bevatten. Dit kan optreden bij diverse situaties, waaronder afvalwaterzuivering, bubbelbaden of koeltorens.

Risico's in kaart brengen

Het is van cruciaal belang om de risico's van legionella te identificeren en te beheersen. Door het in kaart brengen van mogelijke broedplaatsen van deze bacterie kunnen preventieve maatregelen worden genomen. Volgens het Drinkwaterbesluit zijn prioritaire instellingen verplicht om te beschikken over een actueel legionella-beheersplan. Dit omvat het regelmatig nemen en analyseren van watermonsters, waarbij een bemonstering en analyse op legionella elke zes maanden moet plaatsvinden.

Monstername en analyse door SGS

SGS biedt ondersteuning bij het nemen en analyseren van watermonsters op legionella. SGS is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie voor de monstername én analyse. Het team van gekwalificeerde monsternemers kan dagelijks de monstername verzorgen, gevolgd door het transport van de watermonsters onder gekoelde condities naar het laboratorium. Daar worden de monsters geanalyseerd, en binnen acht dagen ontvangt u een overzichtelijk rapport met de resultaten. Zelfs wanneer u zelf de watermonsters neemt, kunt u op de expertise rekenen. SGS haalt de monsters op een vooraf afgesproken dag bij u op en zorgen voor het transport naar het laboratorium voor analyse.

Interesse in deze service?

Bent u geïnteresseerd in deze service van SGS? Neem dan contact op met uw SGS-contactpersoon of stuur een e-mail naar nl.hn.food.sales@sgs.com. SGS staat klaar om u te helpen bij het beheersen van de risico's van legionella en het waarborgen van de veiligheid van uw omgeving en personeel.

 

Bron: SGS - partner FoodPro Network

Meer over


SGS

Laatste nieuws