Nederlandse visexport groeide met 5,4%

bron: FoodPro Network
De Nederlandse export van vis en zeevruchten kende in 2024 een groei van 5,4% ten opzichte van 2023 en had een waarde van 4,4 miljard euro. Daarbij was 52% van Nederlandse makelij. De totale importwaarde steeg met 3% en had een waarde van 3 miljard euro. Dat meldt de WUR.
Nederland verwerkt en verhandelt vis vooral voor afnemers binnen de Europese Unie. Het aandeel van de exportomzet naar andere EU-landen ligt al jaren rond de 70% en bedroeg vorig jaar 73%. Steeds meer Nederlandse visverwerkende bedrijven wijken noodgedwongen en structureel uit naar vis van buiten de Noordzee met andere verwerkings- en productielijnen dan die voor de traditionele platvis zoals schol en tong.
Nederland fungeert nog altijd als visdraaischijf in Europa, door onder andere de gunstige ligging ten opzichte van het achterland en goede infrastructuur van verwerkende bedrijven. Daarnaast is Nederland een belangrijke speler in het beleveren van visproducten aan horeca en grootwinkelbedrijven binnen Europa. De export is voor een deel diepgevroren pelagische vis die in Afrika wordt afgezet in landen als Nigeria en Egypte.
Vissoorten die veel worden geïmporteerd zijn gekweekte zalm, gamba’s, koolvis en tonijn. Zo komt uit Duitsland veel makreel en blauwe wijting, uit België makreel, uit Noorwegen zalm, witvis zoals kabeljauw uit IJsland en gekweekte garnalen uit Azië. Recentelijk is Ecuador ook op deze markt gesprongen waarmee dit land de concurrentie met de Aziatische landen is aangegaan.
Van de geïmporteerde vis wordt 65% vrijwel zonder verdere bewerking, ook weer doorgevoerd naar andere landen. Van de 25% van de import die in Nederland in omloop komt, ondergaat 16% geen noemenswaardige bewerking voordat het wordt verkocht aan consumenten.
Laatste nieuws
-
26 mrt Dekamarkt en Plus stoppen met laagste prijsbeloftes
-
26 mrt 6 tips voor het vertalen van etiketten
-
26 mrt Voedingsindustrie krijgt mogelijkheden voor kortere opleidingstrajecten medewerkers
-
26 mrt Hoe planningssoftware voor voedselproductie zorgt voor consistent succes op 3 fronten
-
26 mrt Supply Chain Management: eerst het gezamenlijke doel, het collectieve gevoel en dán de tool
-
25 mrt Voedselverspilling bij meetings en lunches
-
25 mrt Vandemoortele neemt de Europese margarine- en spreadsdivisie van Bunge over
-
25 mrt DSM-Firmenich, Nutricia en FrieslandCampina vroegen veel octrooien aan
-
25 mrt Boon verlaagt consumentenprijzen structureel met 30%
-
25 mrt Spadel investeert in Something & Nothing
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan