Bedrijf van de dag: Coca-Cola

ATLANTA - Coca-Cola is bedacht in 1886 door apotheker John Pemberton die eerder een variant op de destijds populaire alcoholische Vin Mariani ontwikkelde die hij Pemberton's French wine coca noemde. Nadat in Pembertons thuisbasis Atlanta in 1886 een verbod op alcoholische dranken was uitgevaardigd, verving hij de wijn door suikersiroop en noemde het drankje Coca-Cola. Het werd verkocht in kruikjes en moest worden aanlengd met water. Toen men de siroop ging mengen met koolzuurhoudend water ontstond de prikkelende drank met de kenmerkende colasmaak.

Het idee om het vocht Coca-Cola te noemen komt van Pembertons zakenpartner Frank Robinson. De inmiddels bekende letters op de verpakking zijn ook afkomstig van hem. De fles is pas in 1915 ontwikkeld. De eerste Coca-Colafabriek werd in 1894 geopend in Vicksburg, Mississippi. In het begin was Coca-Cola enkel in karretjes langs de weg te koop, voor een 'nickel', circa 5 dollar cent.

Coca-Cola is in de meeste landen ter wereld te koop, maar niet in Cuba en Noord-Korea. Overal past de producent zijn marketing en postitionering met grote volhardendheid toe. Dit heeft ervoor gezorgd dat het product vaak gezien wordt als het symbool van de VS, zowel als belichaming van de American Dream, alsook als symbool van het "Yankee-imperialisme".

In 1985 veranderde de maatschappij na bijna een eeuw haar werkwijze. Met veel gedruis werd de "New Coke" gepresenteerd als opvolger van de cola waarmee Amerikanen waren opgegroeid. Het werd een mislukking, en na korte tijd werd het originele product opnieuw op de markt gebracht. 

Legende

Daarnaast zou Coca-Cola een geheim ingrediënt bevatten, 7x genoemd. Volgens de legende weet niemand, uitgezonderd een heel beperkte groep mensen, welk bestanddeel dit is. Er wordt gezegd dat dit dan ook de reden is waardoor veel andere cola-dranken de smaak van Coca-Cola niet kunnen evenaren

Wereldwijd genieten consumenten 1,8 miljard keer per dag van 1 van de dranken van Coca-Cola.

The Coca-Cola Company en de diverse bottelaars hebben wereldwijd 146.200 mensen in dienst en zetten ruim 500 merken op de markt.





Laatste nieuws