Korteweg: 'Melk produceren uit gras zonder inzet van koeien kost nog 5 tot 7 jaar'
bron: FoodPro Network
GENT - Na de verkoop van De Vegetarische Slager, waaraan hij nog wel verbonden is als boegbeeld, heeft ondernemer Jaap Korteweg zich met het nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys gestort op de productie van melk uit gras zonder inzet van koeien. De sleutel is volgens hem om het eiwit caseïne zo goed mogelijk na te bootsen. Korteweg denkt dat het 5 tot 7 jaar zal kosten om dat voor elkaar te krijgen.
Korteweg kiest er bewust voor om de zuivelvervangers niet uit haver, soja, kokos of amandelen te produceren, aldus Korteweg tegen Melk van het Noorden. "Gras is erg duurzaam, het groeit zonder hulpmiddelen altijd en overal. Bovendien is ons proces vele malen efficiënter. Uit dezelfde hoeveelheid gras halen we 5 keer zoveel melk. Je hebt veel minder gebruik van land, water en energie."
In een laboratorium in Gent werkt Those Vegan Cowboys met een team van 20 specialisten aan onderzoek naar de omzetting van gras. Het bedrijf werkt samen met wetenschappers van Wageningen University & Research. Onderzoekers analyseren wat er in de koe gebeurt, welke processen plaatsvinden en hoe gras kan worden omgezet in melk. Those Vegan Cowboys heeft een beloning van 2,5 miljoen euro voor bijdragen die de ontwikkeling van melk uit gras versnellen.
Those Vegan Cowboys is ook betrokken bij de ontwikkeling van een plantaardig actief voor kaas. Het bedrijf is daar een samenwerking aangegaan met het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten uit Huizen. De bedrijven willen in de zomer van 2021 een plantaardige variant voor smeerkaas op de markt brengen.
Bron: Melk van het Noorden
Laatste nieuws
-
26 apr Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemeniƫ
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan