Toch nog 688 starters in de horeca in december

UTRECHT - Ondernemers die een bedrijf wilden starten in december 2020 lieten zich niet tegenhouden door de verscherpte lockdown. In de laatste maand van 2020 zijn er bijna 25.000 bedrijven gestart. Dit is 19% meer dan een jaar eerder, zo blijkt vandaag uit cijfers van de KVK. Het was voor het eerst in zes maanden dat het aantal startende bedrijven zo hard steeg.

Online groei

Onder meer in de detailhandel kwamen er in december veel bedrijven (3.767) bij. Het gaat daarbij vooral om webshops, die willen profiteren van de groei van online winkelen. In de horeca was het aantal starters beperkt. Toch waren er in december nog 688 starters in de horeca.

Tegenover een stijging van het aantal beginnende ondernemingen staat een daling (-11 procent) van het aantal bedrijven dat er mee ophield in december. Het was voor het eerst in ruim zes maanden dat het aantal stoppers kleiner was dan dezelfde maand vorig jaar.

Aantal bedrijven gegroeid ondanks pandemie

Hoewel Nederland het grootste deel van het jaar te kampen had met de gevolgen van de coronapandemie en de contactbeperkende maatregelen, is het aantal bedrijven aan het einde van 2020 toch groter dan een jaar eerder.

Eind 2019 telde ons land nog 2.000.404 ondernemingen. Dat waren er aan het einde van afgelopen jaar 2.078.716, een stijging van bijna 4%.





Laatste nieuws