Economen: 15 procent van de horecazaken zal dit jaar failliet gaan

30-04 09:11 | bron: FoodPro Network

AMSTERDAM - Economen en brouwerijen verwachten dat 10 tot 15% van de horecazaken het komende jaar failliet zal gaan. Uit de Kleinbedrijf Index van ondernemersorganisatie ONL, de kredietverlener Qredits en de Hogeschool Utrecht bleek eerder deze week dat drie kwart van de horecabedrijven op de rand van het faillissement staat. Mochten die allemaal ook effectief failliet gaan, zou dat een groot drama zijn voor de Nederlandse economie, aldus Stef Driessen, sectoreconoom bij ABN AMRO tegen NU.nl.

Maar zo'n vaart zal het niet lopen, zo denken economen van Rabobank en ABN AMRO. De banken gaan mee in de verwachting van brouwers dat 10 tot 15% van de kroegen en restaurants de deuren zal sluiten het komende jaar. "Dat is wel nog steeds veel", aldus Driessen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 12% meer horecazaken hun activiteiten om allerlei redenen staakten dan in 2019. Het aantal faillissementen in de horeca steeg met 39%

Maar dit jaar wordt dat aantal faillissementen naar verwachting dus minder. "Het voordeel is dat kroegen en restaurants binnenkort weer redelijk snel geld binnenkrijgen zodra we weer allemaal naar de kroeg trekken. Daarom is de heropening van de terrassen op dit moment een goed begin, al is het momenteel nog een zeer kleine druppel op een heel warme plaat", aldus Jos Klerx, die de horeca volgt voor Rabobank.

Kwijtschelding belastingen zou een goede zaak zijn

Daarnaast zou het kabinet aan het bekijken zijn of er belastingschulden van ondernemers kunnen worden kwijtgescholden. Dat zou volgens beide economen een goede zaak zijn, want door uitstel van belastingen zijn in het bijzonder die schulden hoog opgelopen. 

Om het aantal faillissementen nog meer te beperken, is er volgens Driessen een verlenging van de steunmaatregelen nodig "tot zeker het einde van de 1,5 meter-regel" en moet investeren beter ondersteund worden. Driessen stelt voor om de zogenoemde Tante Agaath-regeling opnieuw in te voeren. Die werd in 1996 ingevoerd om bij investeringen een deel van dat geld te kunnen aftrekken van de belastingen.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
14 mei Dairy Campus experimenteert met indikken van melk
14 mei Paleo wil aanbod van vleesvervangers naar een hoger niveau tillen
14 mei Jansen Foodservice neemt horecagroothandel Dijkgraaf-Reinders over
14 mei Meer lokale producten in restaurants van de overheid
14 mei Eten in schoolkantines gezonder, maar wel meer fastfoodketens in schoolomgeving
14 mei Handhygiënemonitoring met de meetinstrumenten van Hygiena
12 mei Delivery Hero gaat opnieuw concurrentie aan met Thuisbezorgd in Duitsland
12 mei Ahold Delhaize ziet online omzet verdubbelen
12 mei Voedingsindustrie moet anticiperen op stagnatie bevolkingsgroei
12 mei Foodmerken zien brood in mukbang
12 mei Supply Chain Management: eerst het gezamenlijke doel, het collectieve gevoel en dán de tool
11 mei Terrassen langer open wanneer versoepelingen door gaan
11 mei Picnic start in Frankrijk als TocToc
11 mei Marit van Egmond, CEO Albert Heijn: ‘Duurzaamheid is een ontdekkingstocht'
11 mei Nature’s Pride investeert in avocado inpakrobot (video)
11 mei Lotus Bakeries neemt belang in Oot
11 mei Nestlé neemt Amerikaans bedrijf Nuun over
11 mei Ruys stopt als interim inspecteur-generaal bij NVWA
11 mei 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
11 mei Belangrijke tweede stap in ERP implementatie Sonneveld
11 mei Krachtige verlichting voor hoge ruimtes met een intelligent en robuust design
10 mei Bijna de helft van de wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit
10 mei FrieslandCampina breidt productiecapaciteit in Hongarije uit
10 mei Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa
10 mei Nestlé neemt stevige maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?