Drie kwart van horecabedrijven staat op omvallen

DEN HAAG - Zo'n 76% van de horecabedrijven kan niet meer aan al zijn betalingsverplichtingen voldoen en staat op de rand van faillissement. Circa 30% van de kleine bedrijven is momenteel technisch failliet. Dat komt naar voren uit de Kleinbedrijf Index van ondernemersorganisatie ONL in samenwerking met de kredietverlener Qredits en de Hogeschool Utrecht.

Kroegen en restaurants mogen vanaf vandaag tussen 12.00 en 18.00 weer gasten ontvangen op hun terras en voor veel horecabedrijven is dit meer dan welkom. Slechts 24% van de horecaondernemers kan op dit moment namelijk al zijn rekeningen nog betalen. "Het is een druppel op een gloeiende plaat", aldus Esther Renssen van Qredits. "Het zal sommigen wel een boost geven, maar het is niet genoeg om uit deze crisis te komen."

Bij het volledige kleinbedrijf, ondernemingen met minder dan 10 werknemers, heeft 54% van de bedrijven betalingsproblemen. De zakelijke dienstverlening staat er het best voor.

Het onderzoek werd nu voor de tweede keer uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht, ONL en Qredits, dat is opgericht met steun van onder meer het ministerie van Economische Zaken. "95% van de Nederlandse bedrijven is een kleinbedrijf, maar daar zijn weinig data over. We vinden het dus belangrijk om die ook op de kaart te zetten in Den Haag", aldus Renssen.





Laatste nieuws