Israël waarschuwt voor 'ernstige gevolgen' van ijsboycot door Ben & Jerry's

TEL AVIV - Een boycot door Ben & Jerry's van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied zal "ernstige gevolgen hebben". Deze waarschuwing heeft de Israëlische premier Naftali Bennett telefonisch overgebracht aan topman Alan Jope van Unilever, het moederbedrijf van de ijsfabrikant. Het is niet duidelijk aan welke consequenties het land precies denkt nu Ben & Jerry's een ijsboycot instelt.

De ijsfabrikant liet maandag weten te stoppen met de verkoop van zijn ijs in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Het bedrijf zegt dat het niet in overeenstemming met de waarden van het bedrijf is om zijn producten daar te slijten. Het merk is eigendom van Unilever, maar heeft vergaande autonomie en een activistisch imago.

Ben & Jerry's is in Israël actief via een bedrijf dat de ijsjes in licentie produceert. Die overeenkomst wil de ijsfabrikant aanpassen wanneer die aan het einde van het jaar afloopt, zodat de ijsjes alleen in Israël worden verkocht. Unilever laat weten actief te blijven in Israël en is blij dat Ben & Jerry's daar ook voor heeft gekozen.

De Israëlische premier noemde de beslissing van Ben & Jerry's al "moreel verkeerd" en "overduidelijk anti-Israëlisch". Volgens Bennett zijn er "meerdere ijsmerken, maar slechts één Joodse staat."





Laatste nieuws