Rabobank verwacht ook in 2022 verstoringen op wereldwijde vleesmarkt

UTRECHT - De marktverstoring in de wereldwijde markt voor vlees, vis en andere dierlijke eiwitten blijft in 2022 aanhouden volgens analisten van de Rabobank. De veehouderij en vissector hebben bovendien te maken met hoge kosten voor voeders, arbeid, energie en transport. Bovendien worden producenten geconfronteerd met eisen ten aanzien van duurzaamheid, voedselveiligheid en de effecten van het coronavirus.

De prijzen van vlees en vis zouden in 2022 stabiel moeten blijven, mede door aanhoudende aanbodbeperkingen en een algemene sterke vraag. Rabobank verwacht wereldwijd een iets vertraagde groei van de productie voor met name varkensvlees, pluimveevlees en kweekvis. De productie van rundvlees en het aanbod van gevangen vis zal naar verwachting iets dalen. Het aanhoudende herstel van de Chinese varkensstapel zal in 2022 de grootste aanjager van groei op de wereldmarkt zijn. 

In Europa zal de varkensvleesproductie naar verwachting stabiliseren in 2022. De binnenlandse consumptie zal moeten stijgen om vraag en aanbod beter met elkaar in evenwicht te brengen. Voor producenten van pluimveevlees zou de marktsituatie ondanks de hogere kosten moeten verbeteren wanneer alle afzetkanalen weer bediend kunnen worden.

In China zal het herstel van de varkensvleesproductie naar verwachting doorzetten, maar hoe snel dit zal gaan is onzeker, terwijl de consumptie zwak is en de prijzen laag blijven. De Chinese vraag naar rundvlees blijft hoog, terwijl de vraag naar pluimveevlees onder druk komt te staan door het herstel van het aanbod van varkensvlees. In Zuid-Oost Azië zal de varkens- en pluimveevleesproductie zich naar verwachting wat herstellen in 2022.

Bekijk meer informatie op de website van Rabobank

 

Bron: Rabobank





Laatste nieuws