Mosa Meat kweekt hamburgers in laboratorium

MAASTRICHT - Startup Mosa Meat, gerund door de Nederlandse professor Mark Post, kweekt hamburgers in een laboratorium. Post verwacht dat het gekweekte vlees binnen drie jaar beschikbaar zullen zijn voor consumptie. Post was drie jaar geleden al de eerste die er in slaagde een hamburger in een laboratorium te kweken.

Om een hamburger te kweken, haalde hij een stukje spierweefsel uit een koe, waarna hij de cellen liet vermeerderen tot een hamburger die volledig bestond uit vlees, maar dus niet afkomstig van een dood dier. Begin deze zomer richtte Post Mosa Meat op, om het vlees binnen enkele jaren ook bij de consument te krijgen. Daarbij moeten met name de kosten gedrukt worden, want de productie van de eerste hamburger kostte maar liefst 250.000 euro.

Post wil dat de hamburgers binnen drie jaar voor 11 euro bij de consument krijgen. Binnen 8 jaar moet de prijs kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt. “We zijn nu bezig met onze tweede kapitaalronde die toelaat onze technologie verder op te schalen”, zegt Post. “Binnen drie à vier jaar kweken we vlees in tanks zo groot als een half olympisch zwembad. We zullen in die bioreactoren 10.000 kilo vlees per jaar kunnen produceren.” 





Laatste nieuws