In 2050 moeten 10 miljard monden gevoed worden

BREDA - De wereldbevolking groeit gestaag door. In 2050 zullen we met zo’n 10 miljard mensen de aarde bevolken. De grote vraag is natuurlijk: hoe kunnen we straks al die hongerige monden blijven voeden? En hoe kunnen we samen die overgang naar een duurzaam voedselsysteem maken? Want meer mensen betekent bij voorbaat niet dat we meer voedsel moeten gaan produceren.

25% oogsten verloren door verwerkingsprocessen

Op dit moment gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Door verwerkingsprocessen efficiënter te organiseren en gewassen sterker te maken kunnen we dit percentage al flink verkleinen. Aan de andere kant heeft duurzaam en bewust eten niet altijd het positieve effect dat je zou willen. Soms hebben onze ‘goede’ keuzes ook een negatief effect op de voedselzekerheid ergens anders in de wereld.

WNF

Het WNF analyseerde nauwkeurig welke impact ons voedselsysteem heeft op de aarde. En die impact is enorm. Het verlies aan biodiversiteit - de mogelijke zesde massa-extinctie - is grotendeels te wijten aan ons huidige voedselsysteem. Daarvoor buiten we niet alleen aardse bronnen uit, ook het zeeleven tasten we aan. Tegelijkertijd is de caloriebalans wereldwijd ongelijk verdeeld. In het ene land lijden mensen aan obesitas, in het andere sterven mensen door tekort aan voedsel.

Twee keer zoveel voedsel nodig

In 2050 zal er twee keer zoveel voedsel nodig zijn om iedereen te voeden, aldus ecoloog professor dr. Marten Scheffer: “Toen we vijftien jaar terug aan mensen vroegen of ze een mobiele telefoon wilden, vond iedereen dat absurd. Nu loopt iedereen er mee.” Hiermee geeft Scheffer maar aan, dat sommige veranderingen snel kunnen gaan. Ook Gladek is de moed nog niet verloren: “Ja, het is lastig, maar zie het als uitdagingen. Bovendien: als we niks doen, kunnen we net zo goed meteen opgeven.

Afbeeldingsresultaat voor population world food 2050

Foto: CNBC





Laatste nieuws